Στις πληγείσες περιοχές του Έβρου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τις περιοχές του Έβρου οι οποίες υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσαν τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα βροχοπτ...


Τις περιοχές του Έβρου οι οποίες υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσαν τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα βροχοπτώσεων επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τους Νίκο Παππά, τομεάρχη Υποδομών-Μεταφορών, Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών, την αναπληρώτρια Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτή Έβρου, Αναστασία Γκαρά, καθώς και στελέχη του κόμματος.

Το πρωί το κλιμάκιο υποδέχτηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης. Μετά τη συνάντηση ο κ. Ζαμπούκης δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Παρουσιάσαμε έγγραφα και αλληλογραφία που κατ’ επανάληψη έχουμε στείλει, προς επισήμανση στην Περιφέρεια, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για τα ρέματα, τα φρεάτια και τις υποδομές που χρειάζονται συντήρηση και εκκαθάριση λόγω αρμοδιότητας από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, για να γίνουν όπως έπρεπε να γίνουν.
Παρουσιάσαμε επίσης έγγραφο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης καταστροφικής πλημμύρας, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει εκ νέου να έχουν παρέμβει και να συντηρήσουν στη μέγιστη δυνατή και καλύτερη κατάσταση τα συγκεκριμένα φρεάτια. Και μάλιστα, στο προτελευταίο έγγραφο, γίνεται επισήμανση του συγκεκριμένου φρεατίου που είχαμε το δυστυχές αποτέλεσμα και την απώλεια ενός συνδημότη μας». Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε ακόμα σε προγραμματισμένες ενέργειες που θα παρουσιαστούν στο υπουργείο Υποδομών για να σχεδιαστεί εκ νέου η περιοχή πολεοδομικά και σε ζητήματα υποδομών.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στις ευθύνες της Περιφέρειας ΑΜΘ. «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε πως κάποιοι έκλειναν τα μάτια μπροστά στα φαινόμενα που γνωρίζαμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν, κι έκλειναν και τα αυτιά στις επανειλημμένες εκκλήσεις της δημοτικής αρχής για καθαρισμό των ρεμάτων. Εννοούμε την περιφέρεια. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να πούμε αν θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Αυτό που είναι απολύτως καθαρό είναι ότι προφανώς υπάρχει ευθύνη καθαρισμού των ρεμάτων».

Αναφορά και στον άδικο χαμό του 46χρονου πυροσβέστη έκανε ο κ. Παππάς, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη και τα συλλυπητήρια στους συναδέλφους του.

«Ο αδικοχαμένος Γιάννης Ζαφειρόπουλος είναι παράδειγμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, κι ένα μήνυμα προς όλους ότι υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που δεν προσμετρώνται με το χρήματα και δεν γίνονται επ’ αμοιβής», είπε, και πρόσθεσε, «οι πυροσβέστες κινούνται με κίνητρο το καθήκον και πρέπει η πολιτεία να είναι δίπλα τους κάθε στιγμή, να λειτουργεί και να προετοιμάζεται, ούτως ώστε οι πυροσβέστες να χρειάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο να επιχειρούν και να παρεμβαίνουν».

«Είναι η 2η φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που η περιοχή δοκιμάζεται από έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό απαιτεί μια απόλυτη εγρήγορση σε όλους τους βαθμούς της Διοίκησης και στον Α΄ και στον Β΄ βαθμό και στην κεντρική διοίκηση. Όταν υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων, η περιοχή δεν πρέπει να ξεχαστεί, και πρέπει με υποδομές, με έργα και με στρατηγική και άμεσα και μακροπρόθεσμα να γίνει ένας τέτοιος σχεδιασμός ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον», ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης και τόνισε πως «χρειάζεται άμεση εκταμίευση των πόρων και σχεδιασμός έργων και υποδομών, προκειμένου και καταστροφές να μην έχουμε και τέτοια συγκλονιστικά δυστυχήματα να μην συμβούν ξανά».

«Το δικό μας ενδιαφέρον είναι συνεχές και το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φροντίσαμε να εκδώσουμε σχέδιο διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες», είπε η κ. Γκαρά. Όπως εξήγησε «είχαμε φροντίσει να εκδώσουμε πολύ μεγάλα κονδύλια για περίπου 36 έργα μέσω του ειδικού προγράμματος υποδομών για τον Έβρο με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που μέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί, και αρκετά μικρότερα μέσω Φιλόδημου, που χρηματοδοτήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται σε επίπεδο μελετών και υλοποίησης».

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την περιοδεία του αργά το μεσημέρι στο Διδυμότειχο, με συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης.

ert.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια