ΚΕΟΣΟΕ: Πονοκέφαλος οι «ορφανές» άδειες αμπελώνων

Μείζον ζήτημα συνιστά η επαναξιολόγηση των αδειών φύτευσης οιναμπέλων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις συγκομιδής βά...


Μείζον ζήτημα συνιστά η επαναξιολόγηση των αδειών φύτευσης οιναμπέλων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις συγκομιδής βάσει των οποίων το 55% των εκμεταλλεύσεων δεν υποβάλλουν στοιχεία. Από μια πρώτη επεξεργασία της ΚΕΟΣΟΕ, προκύπτει σαφώς ότι περισσότερα από 100.000 στρέμματα (έναντι 630.000 στρεμμάτων αδειοδοτημένων αμπελώνων) παραμένουν ανενεργά, θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια τη δυνατότητα της χώρας να διασφαλίσει αυτές τις άδειες. 

Την ίδια στιγμή, οι κατέχοντες τις άδειες, μη έχοντας υποβάλει δηλώσεις συγκομιδής δεν μπορούν να μπουν σε προγράμματα αναδιάρθρωσης ούτε να καταστήσουν παραγωγικές τις εκμεταλλεύσεις τους. Η πολιτική ηγεσία καλείται να επανεξετάσει το όλο θέμα, καθώς, υπάρχουν υποψίες για ένα παιχνίδι διακράτησης δικαιωμάτων, μεταξύ αμπελουργών και κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας.

Στο μεταξύ, την απόφαση του νέου ΥΠΑΑΤ Σπ. Λιβανού για το τελικό ύψος της χρηματοδότησης, αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων 2020-21. Αμέσως μετά θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος ανά περιφέρεια και η χρηματοδότηση. 

Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματοδότηση αγγίζει τα 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο προϋπολογισμός δεν φτάνει για να καλύψει όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις. Περίπου 6.800 στρέμματα έχουν εγκριθεί για ένταξη στο πρόγραμμα, μετά και την πραγματοποίηση των ελέγχων από διοικητικές υπηρεσίες.

 


Αγροτικά Εφόδια

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια