Περιφέρεια Πελοποννήσου :Τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση του Παναγιώτη Νίκα με τον Σπήλιο Λιβανό

Μακρά και δημιουργική χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με τον υπουργό Αγροτική...


Μακρά και δημιουργική χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.Στη σύσκεψη -παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου και των γενικών γραμματέων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, και Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα, τέθηκαν αρχικά από τον περιφερειάρχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και στην Κορινθία.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας, έχει ήδη φύγει θετική εισήγηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση των παραγωγών πορτοκαλιών ναβαλίνας και μανταρινιών κλημεντίνας, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά, είτε από ασθένειες όσον αφορά στα μανταρίνια, είτε από αδυναμία διάθεσης όσον αφορά στα πορτοκάλια.

Θετικά αντιμετωπίζεται επίσης, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, και το θέμα της κοινωνικής απόσυρσης πορτοκαλιών και μανταρινιών, για κάλυψη αναγκών ιδρυμάτων κ.α.

Ωστόσο ο Υπουργός του μετέφερε ότι αυτό θα πρέπει προηγουμένως οι οργανώσεις παραγωγών, να στείλουν σχετικές εισηγήσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που θα επιμεληθεί η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης.

Όσον αφορά στα λεμόνια στην Κορινθία, για τα οποία υπάρχουν επίσης προβλήματα διάθεσης, αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην εισαγωγή λεμονιών από την Τουρκία με χαμηλές τιμές και στον Περιφερειάρχη μεταφέρθηκε, ότι εφόσον τεκμηριωθεί η ζημιά των παραγωγών το υπουργείο είναι διαθέσιμο να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

ΓΟΕΒ ΚΑΙ ΤΟΕΒ

Ο Περιφερειάρχης, έθεσε στον υπουργό τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ, ως πηγή των οποίων το υπουργείο εντοπίζει το θέμα της ενέργειας, το οποίο θα λυθεί σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ με τη χρήση φωτοβολταϊκών ενδεχομένως.

Ο υπουργός, μετέφερε στον Παναγιώτη Νίκα, ότι το υπουργείο του, αναμένει ιδέες και προτάσεις από την πλευρά και της Περιφέρειας, για την καλύτερη αναδιοργάνωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τις οποίες ο Περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει.

Εγγειοβελτιωτικά

Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου, θα γίνει συνάντηση, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στο θέμα των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Η συνάντηση θα είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο, παρουσία των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και του αρμόδιου για θέματα εγγείων βελτιώσεων αντιπεριφερειάρχη.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό, σχετικά με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, όσον αφορά στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για τη συγκράτηση των ομβρίων με μικρές λιμνοδεξαμενές. Ο υπουργός συμφώνησε στον σχεδιασμό αυτόν, λέγοντας ότι τέτοια μικρά έργα θα πρέπει να γίνουν από τις Περιφέρειες.

Όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και ορισμένα επιχειρηματικά σχέδια, ο υπουργός δήλωσε στον Περιφερειάρχη ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου του για να υπάρξει νομική τακτοποίηση.

Τέλος διαβεβαίωσε τον κ. Νίκα ότι το υπουργείο συναινεί απολύτως, στην χρήση της λίμνης Τάκα ως υδατοδρομίου.


ert.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια