Οι ελαιοπαραγωγοί αποχαιρετούν την “Μήδεια”...

Μάλλον από ό,τι φαίνεται οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια είναι περιορισμένες, κυρίως για όσα ελαιόδενδρα είχαν κλαδευτεί πολύ πρόσφατα. Ένα ...


Μάλλον από ό,τι φαίνεται οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια είναι περιορισμένες, κυρίως για όσα ελαιόδενδρα είχαν κλαδευτεί πολύ πρόσφατα.

Ένα ακόμη ακραίο καιρικό φαινόμενο, η “Μήδεια”, εγκαταλείπει σιγά σιγά τη χώρα μας. Οι συνέπειες ήταν σοβαρές κυρίως για τον αστικό κορμό της χώρας, όπως και για ορισμένες περιοχές. Άλλωστε είχαμε απώλειες και σε ανθρώπινες ζωές.

Ωστόσο, μάλλον από ό,τι φαίνεται οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια είναι περιορισμένες, κυρίως για όσα ελαιόδενδρα είχαν κλαδευτεί πολύ πρόσφατα. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε τις θετικές επιπτώσεις καθώς το χιόνι πότισε και εμπλούτισε τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ το κρύο βοήθησε το φαινόμενο της χειμερινοποίησης, άρα και των προσδοκιών για την εσοδεία 2021/22.

Η τόσο μεγάλη και απότομη πτώση των θερμοκρασιών δεν παύει να αποτελεί κυριολεκτικά “σημείο των καιρών” και της κλιματικής αλλαγής περνώντας μέσα στον Φλεβάρη από τις ανθισμένες ελιές στις χιονοσκέπαστες.

Είναι η 2η φορά μετά τον καταστροφικό καύσωνα του περυσινού Μαΐου, που το olivenews.gr με άρθρα του καθηγητή και προέδρου της 4Ε, Σταύρου Βέμμου, εκ των προτέρων προειδοποίησε και έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Ο Σταύρος Βέμμος είναι ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).

olivenews.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια