Ελαιόλαδο: Σημαντική μείωση της προσδοκούμενης παραγωγής στην Ανδαλουσία

Σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις του Οκτωβρίου αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ανδαλουσία σύμφωνα με το ...


Σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις του Οκτωβρίου αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ανδαλουσία σύμφωνα με το Olimerca, απόρροια της εξέλιξης του καιρού που χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και έλλειψη βροχοπτώσεων, αλλά και των ζημιών που προκάλεσε η Φιλομένα.

Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και ιδίως τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Νοεμβρίου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία έφτασε στα -ασυνήθιστα για την εποχή- επίπεδα των 15ο, 2ο C πάνω από το μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Ακόμη, κατά το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου, οι βροχοπτώσεις εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 55 l/m2 σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση τιμή των προηγούμενων ετών.

Αποτέλεσμα ήταν η απόδοση ελαιολάδου ανά κιλό ελαιοκάρπου, που στην Ανδαλουσία δεν ξεπέρασε το 17,7%, να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 25 χρόνων.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι επιπτώσεις της Φιλομένα, η οποία προκάλεσε την πτώση ελαιοκάρπων στο έδαφος αλλά και πάγωμα των καρπών με συνέπεια κάποιες απώλειες τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Έτσι, αν και τον περασμένο Οκτώβριο είχε εκτιμηθεί ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ανδαλουσία θα έφτανε τους 1.348.000 τόνους, οι εξελίξεις οδήγησαν την Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας στην αναπροσαρμογή των αρχικών της εκτιμήσεων και έτσι υπολογίζει πλέον την παραγωγή αρκετά χαμηλότερα, μεταξύ 1.050.000 και 1.100.000 τόνων.

olivenews.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια