Καλλιεργητικές συμβουλές για αμπέλι-πυρηνόκαρπα-μηλοειδή

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για τις απαιτούμενες χειμερινές παρεμβάσεις σε αμπέλι-πυρηνόκαρπα-μηλοειδή παρέχει με ανακοινώσεις του το ...


Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για τις απαιτούμενες χειμερινές παρεμβάσεις σε αμπέλι-πυρηνόκαρπα-μηλοειδή παρέχει με ανακοινώσεις του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Οι συμβουλές αφορούν τη φυτοπροστασία για την αντιμετώπιση ασθενειών, το κλάδεμα και τη λίπανση.

  • ΑΜΠΕΛΙ: Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση των ασθενειών του αμπελιού, συνιστάται η επιμελής εφαρμογή συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή τους, όπως το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατόν πιο καθυστερημένα (αργά τον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη) και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών κλαδέματος από μύκητες του ξύλου. Ο άνεμος και ο βροχερός καιρός ευνοεί ιδιαίτερα τις μολύνσεις (μεταφορά και βλάστηση μολυσμάτων). Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής να κλαδεύονται τελευταία. Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα μόλυνσης των πρέμνων.
  • ΕΧΘΡΟΙ: Η καταπολέμηση των εντόμων και των ακάρεων που διαχειμάζουν όπως ψύλλες, κοκκοειδή, αφίδες, τετράνυχοι, βασίζεται σε ψεκασμούς με ορυκτέλαια-παραφινέλαια, καθώς και σε συνδυασμούς αυτών με συνθετικά πυρεθροειδή ή οργανοφωσφορούχα εντομοκτόνα. Οι χειμερινοί ψεκασμοί συνιστώνται μόνο σε οπωρώνες, που την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν πρόβλημα από τους παραπάνω εχθρούς.

Για τις χειμερινές επεμβάσεις ροδακινιά-νεκταρινιά-βερικοκιά-κερασιά-δαμασκηνιά, τονίζονται τα εξής: 

Οι χειμερινές επεμβάσεις (καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμοί) που προτείνονται την εποχή αυτή, κατά την οποία οι καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων βρίσκονται ακόμη στην κατάσταση του λήθαργου, έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (φυτοπαθογόνοι μύκητες και βακτήρια). 

Έτσι, κατά τη νέα βλαστική περίοδο η αντιμετώπιση αυτών των φυτοπαρασίτων αποβαίνει αποτελεσματικότερη και συχνά είναι λιγότερο αναγκαία. 

Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν πρωτίστως οπωρώνες που εμφάνισαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί σε εξώασκο-κορύνεο-φαιά σήψη-βακτηριακό έλκος.

 Αγροτικά Εφόδια

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σχόλια