Αγροτική πολιτική & Αγρότης - Βήματα στο μέλλον

*Του Γκαλίτσα Θεόδωρου - Γεωπόνου Τ.Ε. Πολλά χρόνια ακόμα πριν, από την είσοδο μας στην ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ, η αγροτική παραγωγή στηρίχθηκ...


*Του Γκαλίτσα Θεόδωρου - Γεωπόνου Τ.Ε.


Πολλά χρόνια ακόμα πριν, από την είσοδο μας στην ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ, η αγροτική παραγωγή στηρίχθηκε όσο τίποτα άλλο στην χώρα μας.


Δημιουργήθηκε μια πολιτική επιδοτήσεων σε πολλές καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, ελιά και πολλές άλλες).


Πέρασαν χρόνια όμως και ακόμα η αγροτική παραγωγή αντί να έχει φτάσει στα επίπεδα της Βόρειας Ευρώπης, σε θέματα τεχνολογίας, εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων, εκσυγχρονισμό καλλιεργειών και εξοπλισμών και πολλά άλλα.


Χάσαμε χρόνο και λεφτά!


Λεφτά που πριν, λίγα θα έλεγα χρόνια, ερχόντουσαν άφθονα χωρίς ελέγχους και περιορισμούς.
Δυστυχώς τα δισεκατομμύρια των κοινοτικών κονδυλίων χάθηκαν σε μη γεωργικές επενδύσεις. 


Από όλα αυτά τα λεφτά λοιπόν, πολύ λίγα επενδυθήκανε στην Πραγματική Γεωργία.


Η κρίση, οι έλεγχοι και οι φραγμοί που άρχισαν να μπαίνουν άλλαξαν ριζικά το τοπίο των επιδοτήσεων και των προγραμμάτων, που ακόμα η ΕΕ συνεχίζει μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, να χρηματοδοτεί τους αγρότες όλης της ΕΕ.


Είναι όμως αρκετά αυτά τα εργαλεία για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, ώστε να φτάσουμε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους;;;


Η οικονομική κρίση και ο στραγγαλισμός και των αγροτών με δυσβάσταχτες φορολογικές πολιτικές, έχει γίνει ένα ακόμα εμπόδιο ώστε να μπορέσει ο αγρότης να επενδύσει ουσιαστικά στην γη του και στον εκσυγχρονισμό της εκμετάλλευσης του.


Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά προγράμματα και λιγοστές επιδοτήσεις, ο αγροτικός κόσμος δεν έχει το κεφάλαιο εκείνο ώστε να κάνει τα γενναία βήματα που θα τον οδηγήσει στο παιχνίδι της καινοτομίας, της Ευφυούς Γεωργίας και της Γεωργίας του μέλλοντος που ήδη διανύουν οι συνάδελφοι του σε πολλές χώρες της ΕΕ.


Είναι καιρός νομίζω να αφήσουμε πίσω, όλοι μας, τα κακά πρότυπα της Ελληνικής Γεωργίας και να αρχίσουμε τα άλματα προόδου.


Συνεργατικά σχήματα όπου θα συστρατεύσουν τους παραγωγούς ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευτούν καλύτερα, προγράμματα, κονδύλια, τιμές αγροεφοδίων και της παραγωγής τους, εξοπλισμών και πολλά άλλα.


Να βγάλουμε και να αποκηρύξουμε την «ρετσινιά» των συνεταιρισμών και να κάνουμε το επόμενο βήμα για το καλό του τόπου μας και της παραγωγής μας.


Οι πολιτικές όμως του υπουργείου και της κυβέρνησης πρέπει να μπουν και αυτές σε αυτά τα πρότυπα, αν και κάποια θετικά βήματα γίνονται, χρειάζονται όμως περισσότερα όπως κίνητρα για τα συνεργατικά σχήματα κυρίως φορολογικά, ασφαλιστικά, μεγαλύτερη ανά κατεύθυνση των ΕΕ κονδυλίων σε αυτά, αυστηροποίηση και σκληρά πρότυπα λειτουργίας και ελέγχων των διοικήσεων των σχημάτων αυτών, ώστε να μην κατρακυλήσουμε πάλι στα κακά πρότυπα των συνεταιρισμών.


Και το κυριότερο, χρηματοδότηση των εκμεταλλεύσεων που κάνουν τα άλματα αυτά του εκσυγχρονισμού, ώστε να έχουν τα αναγκαία κεφάλαια για να προχωρήσουν οι αγρότες-παραγωγοί με γοργά και σταθερά βήματα στο μέλλον καλύπτοντας το χάσμα των προηγμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων των άλλων χωρών μελών.


Έχω ελπίδες ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!


Ότι μπορούμε ξανά να κάνουμε την βαριά βιομηχανία αυτού του τόπου, να δουλέψει σκληρά για την ανάπτυξη, την ευημερία και ένα καλύτερο αύριο!


Μπορούμε!


Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!


Κράτος και αγρότες ώστε η κρίση αυτή που μας μαστίζει όλους, να γίνει το εφαλτήριο ανάπτυξης και του κράτους και του αγροτικού τομέα.
 

*Γκαλίτσας Θεόδωρος -Γεωπόνος ΤΕ
Μέλος Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΝΔ Καστοριάς

 

Συντονιστής Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.(Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών) Νομού Καστοριάς

facebook.com

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια