''Πύρρειος νίκη” του ελαιολάδου στην Ισπανία για το Nutri-Score

Σε Πύρρειο νίκη (ή μια τρύπα στο νερό) κινδυνεύει να καταλήξει η συμφωνία που αφορά την εξαίρεση του ελαιολάδου από το διατροφικό σύστημα Nu...


Σε Πύρρειο νίκη (ή μια τρύπα στο νερό) κινδυνεύει να καταλήξει η συμφωνία που αφορά την εξαίρεση του ελαιολάδου από το διατροφικό σύστημα Nutri-Score όπως αποφάσισε το ισπανικό Υπουργείο Κατανάλωσης, κατόπιν πολλαπλών αντιρρήσεων από φορείς του ισπανικού ελαιοκομικού τομέα, της σχετικής αίτησης που υπέβαλε στο Υπουργείο η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου αλλά και της πρόσφατης παρέμβασης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Το Υπουργείο αναγνωρίζει πως η ταξινόμηση του ελαιολάδου στην ποιοτική κατηγορία C, με κίτρινο χρώμα, στις διατροφικές ετικέτες του Nutri-Score δεν αντικατοπτρίζει τα διατροφικά του οφέλη και τονίζει πως η Ισπανία είχε πάρει και επίσημα θέση η οποία είχε λάβει θερμή αποδοχή από τις υπόλοιπες χώρες.

Όπως επισήμανε ο ισπανός Υπουργός, Alberto Garzón, έχει ήδη συμφωνηθεί με τις εταιρείες-διανομείς ελαιολάδου η χρήση των διατροφικών ετικετών του Nutri-Score στις συσκευασίες ελαιολάδου να έχει προαιρετικό χαρακτήρα και ήδη διεξάγονται συζητήσεις και με χώρες που έχουν υιοθετήσει το εν λόγω σύστημα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ωστόσο, τονίζεται η επιτακτική ανάγκη οριστικού αποκλεισμού του ελαιολάδου από το Nutri-Score, καθώς στο μέλλον η πιθανότητα να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα είναι μεγάλη και μία τέτοια εξέλιξη, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ισπανική βιομηχανία.

Ισπανικές οργανώσεις ελαιολάδου εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή τη μεσοβέζικη λύση και προσωρινή λύση, επιμένοντας ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα έπρεπε να εντάσσεται στην κατηγορία Α λόγω των πολλαπλών υγιεινοπροστατευτικών του ιδιοτήτων.

Στην Ελλάδα έχει πάρει τεκμηριωμένη επιστημονική θέση για το ζήτημα του Nutri-Score από τον Οκτώβριο 2020 η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης βρίσκοντας την αμέριστη συμπαράσταση και προβολή του Ελιά & Ελαιόλαδο και του olivenews.gr


 olivenews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια