Προχωρούν οι ετοιμασίες για το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ελιάς

   Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς με τίτλο «Ελαιοκομικός τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία - Αν...

  

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς με τίτλο «Ελαιοκομικός τομέας: Αναζητώντας την καινοτομία - Ανακαλύπτοντας νέες τάσεις».

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Κέντρο Ελιάς “Krinos” και θα διεξαχθεί 3 και 4 Ιουνίου. Φιλοδοξία της οργανωτικής και της επιστημονικής επιτροπής είναι το συνέδριο να αποτελέσει βήμα διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ανακοινώσεων για την ελιά. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί επιχειρηματίες αλλά και ακαδημαϊκοί από εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου. 

Σημαντική αναμένεται η εισήγηση με τίτλο «Η επιστήμη της διατροφής, η αειφορία και ο πολιτισμός ενωμένοι: το ελαιόλαδο στο επίκεντρο του μεσογειακού διατροφικού παραδείγματος», που θα παρουσιάσει η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, η διακεκριμένη επιστήμονας θα τιμηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου για τη συνολική προσφορά της στον κλάδο. 

Υπενθυμίζεται ότι το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στη διατροφική επιδημιολογία των χρόνιων νοσημάτων. Έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί σε καταλόγους ερευνητών με τις περισσότερες αναφορές στις επιστημονικές δημοσιεύσεις τους. 

Το έργο της σε ό,τι αφορά τη μεσογειακή διατροφή έχει παγκόσμια εμβέλεια, και κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας της έχει τιμηθεί με σειρά διεθνών βραβείων και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Σταυρού της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο διακεκριμένος διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Μεσογειακής Ελιάς της Αυστραλίας, καθηγητής Dr. Stan Kailis, ο οποίος στην εισήγησή του θα μιλήσει για την ποιότητα και την ασφάλεια της αυστραλιανής επιτραπέζιας ελιάς. 

Έχει συνεισφέρει πολλά στον τομέα των τροφίμων κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, η οποία έχει ξεπεράσει τα 50 χρόνια. Κατείχε ανώτερες θέσεις διδασκαλίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Curtin και τη θέση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. 

Για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει επικεντρωθεί στις πτυχές ποιότητας και ασφάλειας της επιτραπέζιας ελιάς. Σημαντική θα επίσης η εισήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και επικεφαλής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Επιχειρήσεων στον Τομέα των Τροφίμων» του Perrotis College, Δρ. Κική Ζηνοβιάδου – με τίτλο «Οργανοληπτική αξιολόγηση επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου». 

Να σημειωθεί ότι η δρ. Ζηνοβιάδου συμμετέχει ως κριτής στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου ATHENA International Olive Oil Competition από το 2016 και είναι και μέλος του Εθνικού Πάνελ Επιτραπέζιας Ελιάς. 

Στο μικροβίωμα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς, χρησιμοποιώντας καινοτόμα μοριακά εργαλεία (Next Generation Sequencing), θα αναφέρεται η εισήγηση που θα παρουσιάσει η Δρ. Μαρία Καζού από το Εργαστήριο Γαλακτοκομικών Ερευνών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Η εισήγηση θα φέρει επίσης τις υπογραφές της καθηγήτριας του Εργαστηρίου, δρος. Έφης Τσακαλίδου και του αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ.Ευστάθιου Ζ. Πανάγου. 

Για τις διατροφικές προοπτικές των πράσινων επιτραπέζιων ελιών θα μιλήσει η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Μαρία Ζ. Τσιμίδου. Είναι χημικός τροφίμων και παρουσιάζει μακρά ερευνητική ενασχόληση στα προϊόντα της ελιάς. 

Συνεργάζεται με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας σε διάφορες επιτροπές. Το δημοσιευμένο έργο της είναι πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εισήγηση της καταξιωμένης συμβούλου στον κλάδο του ελαιολάδου Alexandra Kicenik Devarenne, με τίτλο «Περισσότερα από τα Μαρτίνι: 

Το μέλλον των ελιών στο αμερικανικό τραπέζι». Είναι σύμβουλος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός για το ελαιόλαδο. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου σε συνεργασία με το IRTA, το Olive Oil Sommeliers της Ιαπωνίας, το Culinary Institute of America, το UC Davis και πολλούς άλλους φορείς. 

Επίσης, έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε πολλά συνέδρια, εκδηλώσεις και συμπόσια ελαιολάδου στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, εστιάζοντας στην ποιότητα του ελαιολάδου, στην οργανοληπτική εκπαίδευση και στην επικοινωνία. 

Είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Extra Virgin Alliance, μιας διεθνούς εμπορικής ένωσης παραγωγών ελαιολάδου και εμπειρογνωμόνων που εργάζονται για την ενίσχυση της εκτίμησης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη δημιουργία αξίας στην αγορά για αυθεντικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας.


Η παρακολούθηση των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου είναι δωρεάν και απαιτείται εγγραφή στο: https://services.livemedia.com/register/olive2021.aspx?lang=1

  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια