Αυξάνεται η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα & οικολογικά προϊόντα εν μέσω πανδημίας

Μια ντομάτα που μεγάλωσε χωρίς προσθήκη χημικών, γάλα από αγελάδα που σιτίστηκε μόνο με βιολογικά προϊόντα, τρόφιμα που σέβονται το περιβάλλ...


Μια ντομάτα που μεγάλωσε χωρίς προσθήκη χημικών, γάλα από αγελάδα που σιτίστηκε μόνο με βιολογικά προϊόντα, τρόφιμα που σέβονται το περιβάλλον και την υγειά αποτελούν πλέον, μέσα στην εποχή της πανδημίας, βασικές επιλογές των ευρωπαίων καταναλωτών αλλά και των Ελλήνων.


Όμως και άλλα οικολογικά προϊόντα ευρείας χρήσεως μπαίνουν όλο και πιο συχνά στο καλάθι των αγορών.

Οι καταναλωτές ζητούν πράσινα οικολογικά προϊόντα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοκοπική ερευνά

Το 22.7% των Ευρωπαίων και το 22.9% των Ελλήνων δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και την υγεία ενώ το 56% των καταναλωτών στην Ευρώπη και το 54% στην Ελλάδα υιοθετούν πράσινο κριτήριο στις καθημερινές τους αγορές ακόμη και αν πρόκειται να πληρώσουν ακριβότερο τίμημα.

Τα ευρήματα της Πανευρωπαϊκής ερευνάς ταυτίζονται με αυτά του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, κυρίως στον τομέα της διατροφής.

Ωστόσο, συχνά προϊόντα ευρείας χρήσεως που αυτοπροσδιορίζονται ως οικολογικα, στην πραγματικοτητα δεν είναι. Συμφωνα με ερευνα του Οιικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εξετασε τους διαφημιστικους ισχυρισμους, 50 τουλαχιστον προιοντων, στην συντριπτικη πλειονοτητα ήταν κλασσική περίπτωση πράσινης παραπλάνησης.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αυλώνα, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Κέντρου Αειφορίας, «υπάρχουν δυο πράγματα που πρέπει να κάνει ο καταναλωτής: Να μπορεί να διαβάζει την ετικέτα φυσικά και να καταλαβαίνει και τα σήματα». Ο ίδιος τονίζει ότι «χρειαζόμαστε μια πολύ ισχυρή ΓΓ Καταναλωτών για πρόστιμα που χρειάζεται να υπάρχουν για την παραπλάνηση και φυσικά ισχυρές ενώσεις καταναλωτών».

Η ευρωπαϊκή καταναλωτική ερευνά διαπίστωσε επίσης αλματώδη άνοδο στις ηλεκτρονικές αγορές Μέσος ορός στην ΕΕ των αγορών on Line στο 71% ενώ στην Ελλάδα προσεγγίζει το 67%

Πηγή:ΕΡΤ / Κατερίνα Χριστοφιλίδου

ertnews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια