Δήμος Λάρισας: «Προτεραιότητα η προβολή των τοπικών προϊόντων»

«Προτεραιότητα η προβολή των τοπικών προϊόντων» .Έναν νέο ρόλο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Δήμος Λάρισας, με αποστολή τη στήριξη του ...


«Προτεραιότητα η προβολή των τοπικών προϊόντων» .Έναν νέο ρόλο έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Δήμος Λάρισας, με αποστολή τη στήριξη του «επιχειρείν» στον αγροτοδιατροφικό τομέα της τοπικής κοινωνίας.

Το «κλειδί» που ανοίγει τον δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η συμμετοχή του Δήμου στο έργο «Food Corridors» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «URBACT III» και το οποίο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων, με τίτλο «Food Corridors» (διαδρομές τροφίμων), για την προώθηση τοπικών και υγιεινών τροφίμων και την τόνωση των μικρών αλυσίδων παραγωγής και κατανάλωσης.


«Το θέμα αυτό είναι από τα πιο ενδιαφέροντα για τον Δήμο Λάρισας» δηλώνει στην «Ε» η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ρίτα Απρίλη και σημειώνει αναλυτικότερα: «Το θέμα της αγροδιατροφής και των τοπικών προϊόντων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για τον Δήμο μας, σε συνδυασμό με τις σημαντικές ενέργειες που γίνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα συμβάλει στην ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στον πολύ σημαντικό αυτόν τομέα». 


Συγκεκριμένα, για το σχέδιο δράσης, αλλά και τους στόχους που τίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος ανέφερε: «Η ασφάλεια των τροφίμων, η παραγωγή φρέσκων, τοπικών, εποχιακών και ποιοτικών προϊόντων, η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών και η ανάδειξη των τοπικών δικτύων παραγωγής και κατανάλωσης αποτελούν αντικείμενο όχι μόνο κοινωνικών δράσεων, αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων. 


Για την ανάπτυξη του δικτύου «Food Corridors» συνεργάζονται επτά ευρωπαϊκές πόλεις: η Coimbra από την Πορτογαλία (επικεφαλής εταίρος), η Λάρισα από την Ελλάδα, το Kranj από τη Σλοβενία, το Tartu από την Εσθονία, η Bassa Romagna από την Ιταλία, το Szécsény από την Ουγγαρία και η Alba Iulia από τη Ρουμανία. 


Το δίκτυο του έργου επιδιώκει μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών να σχεδιάσει τη διαδρομή των τροφίμων από τις αγροτικές προς τις αστικές και περιαστικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί παραγωγοί και οι επιχειρήσεις προκειμένου να διερευνηθούν λύσεις για την ενδυνάμωση του αγροδιατροφικού τομέα καθώς επίσης και την προβολή των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τη σύνδεσή τους με τον γαστρονομικό τουρισμό. 


Ο Δήμος Λαρισαίων, μέσα από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει σαν στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, την προβολή της υψηλής ποιότητας των τοπικών προϊόντων, καθώς και την ενδυνάμωση συνεργιών σε τοπικό, περιφερειακό κι ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόσβαση σε νέες αγορές».


ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


«Σε αυτήν την προσπάθεια κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή τοπικών ενδιαφερόμενων φορέων ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές προκλήσεις που θα βοηθήσουν στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης προσαρμοσμένο στην τοπική παραγωγή» εξηγεί η κ. Απρίλη και τονίζει πως «για τον λόγο αυτόν σε κάθε περιοχή του έργου δημιουργούνται τοπικές ομάδες εργασίας, οι οποίες στη βάση του συμμετοχικού σχεδιασμού δράσεων ανταλλάσσουν γνώση και εμπειρίες, επιδιώκοντας την εξεύρεση λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.


Η συμμετοχή στην τοπική ομάδα δράσης «Food Corridors» του Δήμου Λαρισαίων είναι εθελοντική και ανοικτή διαδικασία, ενώ μπορούν να συμμετέχουν ενδεικτικά τοπικοί παραγωγοί και επιχειρήσεις, επιμελητήρια, σωματεία, οργανισμοί, ενώσεις επαγγελματιών εστίασης, μεταποίησης προϊόντων αγροδιατροφής, τουρισμού, πολιτιστικοί οργανισμοί, ΑΜΚΕ, ομάδες πολιτών και ιδιώτες, με σκοπό την καλύτερη και πλέον αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση σε τοπικό επίπεδο στις δράσεις του έργου».

Της Λένας Κισσάβου

eleftheria.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια