Μεγάλη πληγή η καύση των λιόκλαδων

Ως μια περιβαλλοντικά καταστροφική ρύπανση, σε περίοδο μάλιστα κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζει η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας την καύση των...


Ως μια περιβαλλοντικά καταστροφική ρύπανση, σε περίοδο μάλιστα κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζει η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας την καύση των λιόκλαδων, που είναι ιδιαίτερα «δημοφιλής» στις περιοχές του νομού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Βαρώτσος, οι περισσότεροι που καίνε τα λιόκλαδα δεν αρκούνται μόνο σε αυτά, αλλά με την ευκαιρία ρίχνουν και κάθε είδους πλαστικό που έχουν αφήσει στο λιοστάσι, καθώς και τους πλαστικούς σάκους των λιπασμάτων που μόλις χρησιμοποίησαν. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει εκπομπή διοξινών από τα πιο επικίνδυνα καρκινογόνα, τα οποία περνούν σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Σε μια προσπάθεια αναστροφής των δυσμενών επιπτώσεων τόσο στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων όσο και στην προοπτική του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς, ο κ. Βαρώτσος απέστειλε επιστολή στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, ζητώντας να προβούν σε όλες τις ενέργειες (ενημέρωση, κίνητρα αντικίνητρα, απαγορεύσεις).

«Όλες οι συστάσεις των ειδικών λένε ότι τα λιόκλαδα πρέπει να θρυμματίζονται και να παραμένουν στο έδαφος για εδαφοκάλυψη και για αύξηση της οργανικής ουσίας, ειδικά τώρα την περίοδο της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, στο ΠΑΑ 2014-2021 προβλέπονταν ενισχύσεις για τον θρυμματισμό των υπολειμμάτων της ελαιοκαλλιέργειας. Το μέτρο, δυστυχώς, δεν υλοποιήθηκε και τα κονδύλια μεταφέρθηκαν σε άλλα προγράμματα», αναφέρει ο κ. Βαρώτσος.

Όπως υπογραμμίζει, ένας άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, που αφορά και το μέλλον του ελαιολάδου είναι ότι ήδη σε όλα τα τρόφιμα ο καταναλωτής μετράει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το αποτύπωμα του άνθρακα, αν δηλαδή το ισοζύγιο είναι θετικό ή αρνητικό. Όσο περισσότερος άνθρακας εκλύεται στην ατμόσφαιρα τόσο πιο αρνητικό γίνεται το ισοζύγιο. Αυτό ήδη εφαρμόζεται σε χώρες της ΕΕ.

«Κανένας λόγος δεν επιβάλλει το κάψιμο των λιόκλαδων, ενώ υπάρχουν και περιοχές, όπως στον Έβρο, που έχει απαγορευτεί αυστηρά η καύση τους. Ο θρυμματισμός και η παραμονή τους στο έδαφος μόνο πλεονεκτήματα έχει. Οι βιοκαλλιεργητές το εφαρμόζουμε ήδη για δεκαετίες πριν ακόμα προκύψουν οι πιεστικοί πλέον περιβαλλοντικοί λόγοι», καταλήγει
ο κ. Βαρώτσος.

gargalianoionline.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια