ΒΟΥΛΗ:Ομπρέλα προστασίας για τους… βρεγμένους παραγωγούς

Μέχρι πρότινος, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι αγρότες όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναγκάζονταν να πουλήσουν ακόμα και...


Μέχρι πρότινος, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι αγρότες όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναγκάζονταν να πουλήσουν ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής προκειμένου να επιβιώσουν.

Όσοι μάλιστα είχαν συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες κι εταιρείες, βρίσκονταν αντιμέτωποι συχνά, με σκληρά «συμβόλαια», περίεργες ρήτρες, ψιλά γράμματα, αλλά και πληρωμές που μπορεί να έρχονταν έπειτα από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς υπάρχουν και οι επιχειρηματίες που διατηρούν μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με παραγωγούς, η οποία καλύπτεται από όρους … ανθρωπιάς.

Μέσα στην υγειονομική κρίση όμως, δεν ήταν λίγες οι φορές που αγρότες αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα με τη διάθεση των προϊόντων τους, ενώ η κλειστή εστίαση, σε συνδυασμό με την ελάχιστη κίνηση που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι στον τουρισμό, είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Ασφαλώς, όλα αυτά τα θέματα δεν ήταν τωρινά, ούτε και άγνωστα, όχι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες. Απλά, με δεδομένες τις υφιστάμενες συνθήκες, αλλά και το γεγονός πως τα προβλήματα το τελευταίο έτος μεγεθύνθηκαν, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προετοιμάζονται να στηρίξουν τον κλάδο, αλλά και να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πώς θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού από το βήμα της Βουλής, αυτό θα συμβεί μέσα από ένα νέο σχέδιο νόμου, το οποίο έρχεται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το νέο σχέδιο νόμου, στοχεύει στην προστασία των παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές, ενώ θα υποχρεώνει να υπάρχουν σαφείς όροι για όλες τις συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ παραγωγών και αγοραστών. Μεταξύ των όρων θα περιλαμβάνεται και σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής στα συμβόλαια που θα υπογράφονται, όπως επίσης και τη δημιουργία ενός ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει τόσο τους αγρότες, όσο και τους αγοραστές, ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Στο πλαίσιο ενίσχυσης και διασφάλισης του εισοδήματος των αγροτών, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ένα νομοσχέδιο υπέρ των παραγωγών μας, το οποίο θα τους προστατεύει από τις αθέμιτες πρακτικές που αναπτύσσονται εις βάρος τους» ανέφερε μεταξύ άλλων απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή ο υπουργός για να προσθέσει:

«Το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέπει στους αγρότες να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους θέση, θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών των προϊόντων τους. Θα ορίζει επίσης συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πληρωμών, τα οποία θα τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητα τους και τη ζωή τους.

Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει και έναν ελεγκτικό μηχανισμό, για να εξασφαλίσει την τήρησή του. Σύντομα το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια».

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια