Υψηλές προσδοκίες για το καλαμπόκι

Ολοκληρώνεται σταδιακά η σπορά του καλαμποκιού στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι παραγωγοί δέχθηκαν τις πρόσφατες βροχοπ...


Ολοκληρώνεται σταδιακά η σπορά του καλαμποκιού στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι παραγωγοί δέχθηκαν τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Όπως είναι φυσικό, μετά την περσινή θετική χρονιά στην οποία καταγράφηκαν εμπορικά ικανοποιητικές τιμές, φέτος αυξήθηκαν στη Θεσσαλία τα καλλιεργούμενα στρέμματα εις βάρος κυρίως των τεύτλων και του βαμβακιού

Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων «η αύξηση αυτή υπολογίζεται περί το 15%, με ιδιαίτερη αναφορά στον νομό Τρικάλων και στον νομό Μαγνησίας. Εκεί βέβαια καθοριστικό ρόλο παίζει και η συμβολαιακή Γεωργία που ακολουθεί η ΕΑΣ Τρικάλων και ο Συνεταιρισμός Βόλου.

 Στον νομό Λάρισας το καλαμπόκι κέρδισε extra εκτάσεις σε κάποια χωράφια με ελαιούχα φυτά, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ το 2020 σπάρθηκε καλαμπόκι σε 223.000 στρέμματα στη Θεσσαλία και ειδικότερα στον νομό Λάρισας 90.000 στρ., στον νομό Τρικάλων 77.000 στρ., στον νομό Καρδίτσας 58.000 στρ. και στον νομό Μαγνησίας 10.000 στρ. 

Φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα υπολογίζονται σε 225.000 στρ, ενώ το 2019 σπάρθηκε καλαμπόκι σε 217.000 στρ. και το 2018 255.000 στρ. Οι Θεσσαλοί παραγωγοί αισιοδοξούν ότι και φέτος θα απολαύσουν τιμές που θα κυμανθούν τουλάχιστον στα 20 λεπτά, με δεδομένη την απαγόρευση εισαγωγών και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, λόγω covid, καθώς το χρόνιο πρόβλημά τους ήταν οι παράνομες εισαγωγές. 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκομιδή θα ξεκινήσει για το ενσίρωμα τέλος Αυγούστου και για το ξηρό τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ πέρυσι η μέση στρεμματική απόδοση κυμάνθηκε στα 1.800 κιλά / στρ.

 ΣΤΗΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

eleftheria.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια