Φόρμουλα ενίσχυσης των οινοποιών αναζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Μια κατάλληλη πρόταση για να στηριχθεί ο κλάδος των οινοποιών της Κρήτης δήλωσε πως αναζητά ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδων...


Μια κατάλληλη πρόταση για να στηριχθεί ο κλάδος των οινοποιών της Κρήτης δήλωσε πως αναζητά ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά τους οι οινοποιοί είναι έτοιμοι να προετοιμάσουν σχετικές προτάσεις, τις οποίες και θα καταθέσουν προς τον υπουργό προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθεί έστω ένα μέρος από τη ζημιά που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο μετά την πτώση ζήτησης που φθάνει το 70% και πλέον λόγω πανδημίας.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους οινοποιών, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και τη γραμματέα αγροτικών φορέων Νέας Δημοκρατίας Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι ο κλάδος των οινοποιών δεν μπορεί να υπαχθεί στα μέτρα στήριξης που χορηγήθηκαν στην εστίαση.

Όπως δήλωσε, με δεδομένο ότι ο κλάδος δεν έκλεισε με κρατική εντολή, δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο μέτρο στήριξης, αφού τα μέτρα δίνονται για την επανεκκίνηση κλάδων κι όχι για την κάλυψη των οικονομικών ζημιών. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα του προβλήματος και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει τους οινοποιούς, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης, αναγνωρίζοντας ότι οι οινοποιοί της Κρήτης, εκτός από τα λειτουργικά τους έξοδα, έχουν και πρόσθετα μεταφορικά κόστη, παρότρυνε για την άμεση συνεργασία, καταγραφή και εκπόνηση προτάσεων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ληφθούν έμμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου, που θα αποκομίσουν στους οινοποιούς παράλληλα οφέλη.

Αναφέρεται ότι οι οινοποιοί παρουσίασαν τα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου, εκθέτοντας τη μεγάλη οικονομική ζημία που υφίσταται το Δίκτυο Οινοποιών εξαιτίας της πανδημίας, καθώς συνδέεται άμεσα με τις επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίες βρίσκονται για μήνες σε αναστολή. Καθώς οι επιχειρήσεις οινοποιίας παρέμειναν ανοιχτές όλο το διάστημα της πανδημίας, υπολογίζεται ότι η πτώση του τζίρου για τα οινοποιεία της Κρήτης ξεπερνά το 70%.

Οι οινοποιοί εξήγησαν επίσης, ότι η επιλογή αποθεματοποίησης των οίνων δεν είναι βιώσιμη, λόγω της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών του Ηρακλείου Νίκος Δουλουφάκης και οι οινοποιοί Στέλιος Ζαχαριουδάκης και Νίκος Μηλιαράκης.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια