Να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων στις Περιφέρειες

Να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής των Περιφερειών. Το πρόβλημα τ...


Να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής των Περιφερειών. Το πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων, στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής των Περιφερειών, φέρνουν στη βουλή 31 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής είναι να αναγκάζονται σε κάποιες Περιφέρειες οι κτηνοτρόφοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για έλεγχο των αιγοπροβάτων των κοπαδιών τους.

Το πρόβλημα είναι οξυμένο στην Περιφέρεια Κρήτης και ειδικά στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο οποίος υπογράμμισε ότι η έλλειψη πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσλήψεις μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης αδυνατεί να καλύψει το κόστος των κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, καθώς σε πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη (5/4/2021) με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), τέθηκε το θέμα και ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε προσλήψεις κτηνιάτρων κατά προτεραιότητα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη συνάντηση, έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ενίσχυσης των κτηνιατρικών Υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό τόσο σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση για την οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων για τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω των αρμόδιων Υπουργών είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των κτηνιάτρων για έκδοση προκήρυξης πρόσληψης επιπλέον 172 κτηνιάτρων στις υπηρεσίες των Περιφερειών όλης της χώρας. αριθμός που αντιστοιχούσε στο ήμισυ περίπου των πανελλαδικών αναγκών συνολικά με βάση τις τότε εκτιμήσεις της ΠΕΚΔΥ. Η δε τελική κατανομή ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα θα γινόταν έπειτα από σχετικά αιτήματα, που ζητήθηκε να κατατεθούν από όλες τις Περιφέρειες.

Από τον προγραμματισμό αυτόν, η Περιφέρεια Κρήτης ανέμενε μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης από άλλες Περιφέρειες,. Η συγκεκριμένη προκήρυξη «πάγωσε» λόγω των πρόωρων εκλογών της 7-7-2019. Αντί αυτού, μετά τις εκλογές προτιμήθηκαν προσλήψεις ΣΟΧ, με αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης κτηνοτρόφων στις υπηρεσίες κτηνιατρικής των περιφερειών της χώρας.

Οι συνερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τους Αρμόδιους Υπουργούς να ενημερωθούν για το πότε και με ποιον σχεδιασμό θα προβούν στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων, στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής ανά Περιφέρεια, καθώς αυτή τη στιγμή διακυβεύεται τόσο η υγεία των κοπαδιών, όσο και των καταναλωτών.

Ακολουθεί η ερώτηση:ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εσωτερικών
Θέμα: «Ελλείψεις κτηνιάτρων στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης»


  • Ανησυχία προκαλεί η έλλειψη κτηνιάτρων, στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής, ιδιαίτερα στον νομό Ηρακλείου.
  • Αποτέλεσμα αυτού είναι να αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για έλεγχο των αιγοπροβάτων των κοπαδιών τους.
  • Σχετικές πληροφορίες έδωσε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα τοπικών μέσων ενημέρωσης.
  • Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσλήψεις μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης αδυνατεί να καλύψει το κόστος των κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
  • Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, καθώς σε πρόσφατη συνάντησή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη (5/4/2021) με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), τέθηκε το θέμα και ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε προσλήψεις κτηνιάτρων κατά προτεραιότητα, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχει κάποια εξέλιξη. Να σημειώσουμε ότι κατά την συνάντηση, έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ενίσχυσης των κτηνιατρικών

Υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό τόσο σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όσο και σε επίπεδο Περιφερειακής Διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση για την οριστική επίλυση του προβλήματος απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων για τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω των αρμόδιων Υπουργών είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των κτηνιάτρων για έκδοση προκήρυξης πρόσληψης επιπλέον 172 κτηνιάτρων στις υπηρεσίες των Περιφερειών όλης της χώρας. αριθμός που αντιστοιχούσε στο ήμισυ περίπου των πανελλαδικών αναγκών συνολικά με βάση τις τότε εκτιμήσεις της ΠΕΚΔΥ. Η δε τελική κατανομή κατά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα θα γινόταν έπειτα από σχετικά αιτήματα που ζητήθηκε από όλες τις Περιφέρειες να καταθέσουν.

Από τον προγραμματισμό αυτόν, η Περιφέρεια Κρήτης ανέμενε μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης από άλλες Περιφέρειες,. Η συγκεκριμένη προκήρυξη «πάγωσε» λόγω των πρόωρων εκλογών της 7-7-2019. Αντί αυτού, μετά τις εκλογές προτιμήθηκαν προσλήψεις ΣΟΧ, με αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης κτηνοτρόφων στις υπηρεσίες κτηνιατρικής των περιφερειών της χώρας.
  • Επειδή, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων για τις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής,
  • Επειδή, η έλλειψη κτηνιάτρων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, όσο και για την δημόσια υγεία
  • Επειδή, το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί με προσλήψεις ΣΟΧ, αλλά απαιτείται λύση, με μόνιμες προσλήψεις μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Προτίθενται να προχωρήσουν και πότε στις αναγκαίες, για την υγεία των κοπαδιών αλλά και των καταναλωτών, προσλήψεις κτηνιάτρων;
2. Έχουν καταγραφεί οι ακριβείς ανάγκες σε μόνιμες προσλήψεις στις κατά τόπους υπηρεσίες κτηνιατρικής ανά Περιφέρεια;
3. Προτίθενται να προχωρήσουν σε μόνιμες προσλήψεις κτηνιάτρων κατά το πρότυπο της προκήρυξης που ήδη είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνους Ιωάννης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλεξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Ψυχογιός Ιωάννης

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια