Σύμπραξη κτηνοτρόφων & επιστημόνων για τη διατήρηση σπάνιων φυτών της Κρήτης

Σημαντικό είναι το καλό παράδειγμα των κτηνοτρόφων των Ανωγείων για την προστασία του Horstrissea dolinicola, που είναι ένα σημαντικό ενδημι...


Σημαντικό είναι το καλό παράδειγμα των κτηνοτρόφων των Ανωγείων για την προστασία του Horstrissea dolinicola, που είναι ένα σημαντικό ενδημικό φυτό της Ελλάδας, καθώς φύεται μόνο στον Ψηλορείτη στην κεντρική Κρήτη υψόμετρο σε περίπου 1.500 μέτρα και πουθενά αλλού στον πλανήτη, το οποίο κινδυνεύει με εξαφάνιση.

 

Περίφραξη μικρής πειραματικής επιφάνειας για μελέτη του φυτού Horstrissea dolinicola.

Μετά τη δημιουργία του μικρο-αποθέματος, η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ συνεχίζει τις δράσεις διατήρησης του φυτού έως το 2022, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών Mohamed bin Zayed. 

 

Ενημερωτική ταμπέλα για το Μικρο-Απόθεμα του φυτού Horstrissea dolinicola

Η επιτυχία αυτών των δράσεων οφείλεται, κυρίως, στην ευαισθησία των νέων κτηνοτρόφων της περιοχής των Ανωγείων, οι οποίοι εμπράκτως συμβάλουν στη διατήρηση του φυτού καθώς αποδέχτηκαν και συνέβαλαν στη δημιουργία του Μικρο-Αποθέματος στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα, απομάκρυναν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποδέχτηκαν τα διαχειριστικά μέτρα διευκολύνοντας, έτσι την εγκατάσταση πειραματικών επιφανειών.

Πλέον, στο δεύτερο έτος του Προγράμματος αυτή η υποστηρικτική στάση παραμένει. Η όλη προσπάθεια αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κρήτης, που αποδεικνύει ότι ο πρωτογενής τομέας και η διατήρηση της Βιοποικιλότητας μπορούν να συμπορευθούν μέσω αλληλοενημέρωσης, συνεννόησης και αμοιβαίου σεβασμού.

ertnews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια