Οι δέκα κυριότεροι εξαγωγείς ντομάτας παγκοσμίως για το 2020

Μεξικό, Ολλανδία, Ισπανία, Μαρόκο, Καναδάς, Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα συμπληρώνουν τη λίστα των μεγαλύτερων παγκοσμίως εξαγωγέων...


Μεξικό, Ολλανδία, Ισπανία, Μαρόκο, Καναδάς, Γαλλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα συμπληρώνουν τη λίστα των μεγαλύτερων παγκοσμίως εξαγωγέων ντομάτας για το 2020, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελεί θερμοκηπιακό προϊόν.

Μετά την πατάτα, η ντομάτα είναι το δεύτερο σημαντικότερο λαχανικό, αλλά και μία γρήγορα αναπτυσσόμενη καλλιέργεια, με περίοδο ανάπτυξης μεταξύ 90-150 ημερών, υπενθυμίζει το opportimes.com.

Μόνο οι τρεις πρώτοι στην κατάταξη ξεπερνούσαν το ένα δισ. εξαγωγών ντομάτας (2,61 εκατ. το Μεξικό, 1,92 εκατ. η Ολλανδία, 1,07 εκατ. η Ισπανία). Το Μεξικό στέλνει σχεδόν όλα τα φορτία του προς τις ΗΠΑ, ενώ η Ολλανδία ανεφοδιάζει κυρίως Γερμανία και Ην. Βασίλειο, όπως και η Ισπανία, που εντάσσει στους βασικούς εξαγωγικούς της προορισμούς και τη Γαλλία.

Η νομισματική αξία των εξαγωγών τροφίμων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 3,6 φορές σε ονομαστικούς όρους μεταξύ των ετών 2000 και 2018, φτάνοντας το 1,4 τρισ. δολάρια από 380 δισ. ευρώ. Οι αυξήσεις σε όλες τις ομάδες προϊόντων τροφίμων ήταν ισχυρές, επισημαίνει ο FAO, ενώ φρούτα και λαχανικά ανέρχονταν στο 23% της συνολικής αξίας των εξαγωγών τροφίμων το 2018.ypaithros.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια