Ασάφεια για τα ιστορικά δικαιώματα & την χρηματοδότηση Προγραμμάτων στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27

Με ενότητα η Θεσσαλία στη νέα ΚΑΠ. Από τη Λάρισα ξεκίνησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αμέσως μετά την άρση των περιορισμών για την αντ...


Με ενότητα η Θεσσαλία στη νέα ΚΑΠ. Από τη Λάρισα ξεκίνησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αμέσως μετά την άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την ενημερωτική καμπάνια των παραγωγών για το καθεστώς που θα ισχύσει τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι στην εκδήλωση συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από συνεταιριστές και εκπροσώπους αγροτικών φορέων και η συζήτηση διήρκεσε πάνω από 5 ώρες, δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι έφυγε αρκετά σοφότερος για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιδοτήσεις των επόμενων χρόνων. Δικαιολογίες σίγουρα υπάρχουν. 

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο οριστικές αποφάσεις και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων οργάνων συνεχίζονται. 

Στην ελληνική επικράτεια το Υπουργείο δεν έχει καταλήξει σε ποιο μοντέλο θα οδηγηθεί με τα ιστορικά δικαιώματα και με την επιλογή των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από τη νέα ΚΑΠ. Όμως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. 

Στην πρόσφατη εκδήλωση στη Λάρισα, όσοι μίλησαν παρουσίασαν τους εαυτούς τους αδικημένους από το ισχύον σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων και των χρηματοδοτούμενων δράσεων. Αυτό που όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι σαν Θεσσαλία πρέπει να κινηθούμε ενωτικά και όχι ανά καλλιέργεια.

 Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστας Γιαννακός ''η Θεσσαλία κινδυνεύει να χάσει τα επόμενα χρόνια από τις αλλαγές που θα σημειωθούν στα ιστορικά δικαιώματα περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ, αφού ο μέσος όρος ανά στρέμμα στη χρηματοδότηση των καλλιεργειών θα μειωθεί από 53 ευρώ σε 33 ευρώ, εφόσον πάμε σε κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και καθιέρωση ενός, ενιαίου δικαιώματος σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως καλλιέργειας. Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε και το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω έλλειψης νερού, τότε εύκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος τη δυσχερή θέση στην οποία θα βρεθεί ο κάμπος και οι παραγωγοί του''. 

Σχετικά με την επάρκεια του νερού, η οποία τέθηκε στο περιθώριο της συζήτησης για την ΚΑΠ από αρκετούς, να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην τοποθέτησή του ζήτησε συνεργασία: 

''Αν μας προσφέρουν εκτάσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε λιμνοδεξαμενές, από τις οποίες θα παίρνουν πιο εύκολα το νερό οι αγρότες και θα είναι κερδισμένοι, όπως αυτοί που αρδεύουν δωρεάν από τη λίμνη Κάρλα, εξοικονομώντας σε ετήσια βάση πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Συνεργασία λοιπόν σε όλα τα μέτωπα για να βγούμε κερδισμένοι σαν Θεσσαλία''.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια