Μόνη η Μεσσηνία στο ΣτΕ για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Μόνη της η Μεσσηνία βρέθηκε αντιμέτωπη στο Συμβούλιο της Επικρατείας όχι μόνο με τη... μισή Ελλάδα που ζητούσε ουσιαστική κατάργηση της ευρω...


Μόνη της η Μεσσηνία βρέθηκε αντιμέτωπη στο Συμβούλιο της Επικρατείας όχι μόνο με τη... μισή Ελλάδα που ζητούσε ουσιαστική κατάργηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), αλλά και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που υπερασπίστηκε μέσω του Νομικού Συμβούλου του Κράτους την απόφαση Αποστόλου, με την οποία χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας η ποικιλία "ελιά Καλαμών", με συνέπεια να πωλούνται και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης "Κalamata olives" από την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Η Μεσσηνία υπερασπίστηκε τον ευρωπαϊκό νόμο για τα προϊόντα ΠΟΠ, ενώ οι υπόλοιποι ουσιαστικά ζητούν να καταστρατηγηθεί για λόγους διάσωσης των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας "ελιάς Καλαμών". Για αυτό όσοι παρενέβησαν υπέρ της απόφασης Αποστόλου τόνισαν τη μικρή παραγωγή της Μεσσηνίας σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς, θέλοντας να δείξουν πως το εθνικό συμφέρον επιτάσσει καταστρατήγηση του νόμου για τα προϊόντα ΠΟΠ. Το σκεπτικό αυτό ασπάζεται ουσιαστικά και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύοντας παράλληλα ότι τελικώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πολιτικούς λόγους θα κάνει τα στραβά μάτια για την καταστρατήγηση της νομοθεσίας για τα προϊόντα ΠΟΠ.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδοθεί το νωρίτερο σε ένα πεντάμηνο. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι αν το ανώτατο δικαστήριο κρίνει την ουσία της υπόθεσης, δύσκολα θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα δικαιώνεται η καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα προϊόντα ΠΟΠ. Δεν αποκλείεται όμως να απορριφθεί για τυπικούς λόγους η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της απόφασης Αποστόλου, προκειμένου να μην εκτεθεί η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την agronews.gr, εκτός από την κυβέρνηση παρέμβαση υπέρ της απόφασης Αποστόλου έκαναν διά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους οι "ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ, Επιμελητήρια Φθιώτιδας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αγρινίου, Καμένων Βούρλων και Στυλίδας με τη δικηγόρο Νίκη - Λίνα Αγγελοπούλου (σ.σ. η οποία ήταν νομική σύμβουλος της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό πως έστειλε εξώδικα στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεσσηνίας), οι εταιρείες ΓΑΙΑ κ.λπ. με τον δικηγόρο Αχιλλέα Παπουτσάκη, οι εταιρείες Γεωργούδης κ.λπ. με τον δικηγόρο Ξενοφώντα Παπαρρηγόπουλο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με δικηγόρο τον κ. Αντωνόπουλο".Θ. Λ.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια