Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης λόγω καταστροφής των ανθών των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης για την καταστροφή των ανθών των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα του περα...


Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης για την καταστροφή των ανθών των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου

 
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Απανωτά τα χτυπήματα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης – απαραίτητη η στήριξή τους μετά και την καταστροφή των ανθών των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης για την καταστροφή των ανθών των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου, πραγματοποίησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κρήτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης και Παύλος Πολάκης, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο φετινός Μάιος υπήρξε για την Κρήτη ο θερμότερος της δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία 53 μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα, με απόκλιση της μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 2010 -2019, να είναι + 2 βαθμοί για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Κρήτης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, το συγκεκριμένο φαινόμενο δημιούργησε μείζον πρόβλημα στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας και ο καύσωνας του Μαΐου σε περιοχές της Κρήτης, συνέπεσε με το «δέσιμο» του ανθού της ελιάς, ο οποίος μετατρέπεται σε καρπό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καεί ο ανθός, κάτι που σημαίνει ότι το δέντρο αδυνατεί να δημιουργήσει καρπό και επομένως πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να παράξουν ελαιόλαδο για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, τη στιγμή που οι τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι καλύτερες.

Οι παραγωγοί ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και χρήζουν άμεσης στήριξης για τη ζημία την οποία υπέστησαν. Άλλωστε, οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το άρθρο 1 του κανονισμού. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί προκλήσεις για τον αγροτικό τομέα και απαιτεί μέτρα στήριξης. 

Ήδη υπάρχουν σχετικές εκθέσεις στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου, που δείχνουν πώς η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί φυσική καταστροφή σε παραγωγές του πρωτογενούς τομέα, ενώ παρόμοια συμπεράσματα αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους υπογραμμίστηκαν και στην Ημερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» τον Μάρτιο του 2019 που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, η συζήτηση στην Ε.Ε. είναι ήδη σε εξέλιξη και έχουν ήδη δοθεί κατευθύνσεις με την Συμφωνία του Παρισιού(2016) η οποία περιλαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα κατώτερα των 2 °C, ενώ προσπαθεί να την περιορίσει σε 1,5 °C πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας, έχει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν θα υπάρξει καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ και ποιες δράσεις έχει αναλάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 


Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης για την καταστροφή των ανθών των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου»

Ο φετινός Μάιος υπήρξε για την Κρήτη ο θερμότερος της δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία 53 μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτά δόθηκαν στην δημοσιότητα, με απόκλιση της μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 2010 -2019, να είναι + 2 βαθμοί για το γεωγραφικό διαμέρισμα της Κρήτης.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δημιούργησε μείζον πρόβλημα στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας και ο καύσωνας του Μαΐου σε περιοχές της Κρήτης, συνέπεσε με το «δέσιμο» του ανθού της ελιάς, ο οποίος μετατρέπεται σε καρπό. 


Αποτέλεσμα αυτού είναι να καεί ο ανθός, κάτι που σημαίνει ότι το δέντρο αδυνατεί να δημιουργήσει καρπό και επομένως πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να παράξουν ελαιόλαδο για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, τη στιγμή που οι τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα είναι καλύτερες. Οι παραγωγοί ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και χρήζουν άμεσης στήριξης για τη ζημία την οποία υπέστησαν. 

Επιπρόσθετα, οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το άρθρο 1 του κανονισμού και εξειδικεύεται στο άρθρο 2 (• Υψηλές θερμοκρασίες, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα υπερβαίνει τις αντίστοιχες κανονικές για την εποχή τιμές, τόσο σε ένταση (διαφορά υπέρβασης) όσο και σε χρονική διάρκεια, με βάση μετεωρολογικά όργανα μέτρησης και καταγραφής.)


Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί προκλήσεις για τον αγροτικό τομέα και απαιτεί μέτρα στήριξης. Ήδη υπάρχουν σχετικές εκθέσεις στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου που δείχνουν πώς η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί φυσική καταστροφή σε παραγωγές του πρωτογενούς τομέα, ενώ παρόμοια συμπεράσματα αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους υπογραμμίστηκαν και στην Ημερίδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» τον Μάρτιο του 2019 που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.


Επίσης, η συζήτηση στην Ε.Ε. είναι ήδη σε εξέλιξη και έχουν ήδη δοθεί κατευθύνσεις με την Συμφωνία του Παρισιού(2016) που αφορά μέτρα για τη διατήρηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα κατώτερα των 2 °C, ενώ προσπαθεί να την περιορίσει σε 1,5 °C πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας, έχει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή, η κλιματική αλλαγή έχει πλέον σοβαρές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα.

Επειδή, η ζημία των ελαιοπαραγωγών σε περιοχές της Κρήτης, από τον πρόσφατο καύσωνα σύμφωνα με τους παραγωγούς της περιοχής είναι ολοκληρωτική για τα ελαιόδεντρα.

Επειδή, οι ελαιοπαραγωγοί περίμεναν την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου για να καλύψουν ζημίες προηγούμενων ετών

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα υπάρξει καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ;


2. Ποιες δράσεις έχει αναλάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Πολάκης Παύλος

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια