Έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες για δακοκτονία

Έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από την Πολιτεία για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος δακοκτονία...


Έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από την Πολιτεία για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας στη Μεσσηνία.

Και όπως δείχνουν τα πράγματα θα πρέπει να επιταχυνθούν με εντατικό ρυθμό, ώστε οι πρώτοι ψεκασμοί, αν χρειαστεί, με την εικόνα που θα καταγραφεί στις παγίδες, να γίνουν στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να καταπολεμηθεί έγκαιρα ο δάκος.

Το σίγουρο είναι πως οι πρώτοι ψεκασμοί θα διενεργηθούν με τους προσωρινούς αναδόχους - εργολάβους, με εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια.

Χωρίς εργολάβο στους ψεκασμούς, καθώς δεν υποβλήθηκαν προσφορές, θα μείνουν φέτος 10 χωριά: Προσήλιο, Νομιτσί - Θαλάμες, Εύα - Καλαμαρά, Βελίκα, Αγριλόβουνο, Ανδανία - Φίλια – Λουτρό.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας κατατέθηκαν 32 προσφορές από ενδιαφερόμενους εργολάβους ψεκαστές και η αρμόδια υπηρεσία της διεύθυνσης βρίσκεται στον έλεγχο των δικαιολογητικών τους.

Οσον αφορά τις παγίδες, υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι, η Ενωση και δύο ιδιώτες και η ανάρτησή τους εκτιμάται ότι θα γίνει έγκαιρα, το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Επίσης, έχει καθυστερήσει και η διαδικασία της πρόσληψης των γεωπόνων - τομεαρχών της δακοκτονίας. Η διεύθυνση της Μεσσηνίας περιμένει ακόμα την έγκριση του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους.

Το αρνητικό είναι φέτος ότι με έναν παραπάνω τομεάρχη που θα προσληφθεί και με περισσότερα ελαιόδεντρα που πρέπει συνολικά να προστατευτούν, η χρηματοδότηση είναι ίση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να προγραμματίζονται περικοπές και να υπάρχουν κίνδυνοι ζημιάς στην ελαιοπαραγωγή, για να βγει το πρόγραμμα.

Τέλος, ανησυχητικά είναι, όπως ενημερωθήκαμε, τα πράγματα σε περιοχές της Πυλίας, όπου η παραγωγή είναι πιο πρώιμη και θα πρέπει να ξεκινήσει πιο νωρίς η καταπολέμηση του δάκου.

Γ.Σ.

Σχόλια