“Μόνον η ΠΟΠ μπορεί να περιγράφεται με ονομασία «Ελιά Καλαμάτας»” απαντάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

“Μόνον η ΠΟΠ μπορεί να περιγράφεται με χρήση της εν λόγω καταχωρισμένης ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας» και να συνοδεύεται από τον λογότυπο ΠΟΠ τ...


“Μόνον η ΠΟΠ μπορεί να περιγράφεται με χρήση της εν λόγω καταχωρισμένης ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας» και να συνοδεύεται από τον λογότυπο ΠΟΠ της ΕΕ, χάρη στον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίζουν το καταγόμενο προϊόν ΠΟΠ στην αγορά”.

Αυτό επισημαίνει, δικαιώνοντας τη θέση της Μεσσηνίας, ο Πολωνός επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, απαντώντας στην πρόσφατη ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο επίτροπος παρατηρεί ότι “όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της ΠΟΠ και της ποικιλίας, η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αναφερόταν στις επιτραπέζιες ελιές που παράγονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή από την ποικιλία Καλαμών, η οποία είναι επίσης γνωστή με το συνώνυμό της Καλαμάτα. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται εκτενώς εντός και εκτός Ελλάδας, εκτός της οριοθετημένης περιοχής της ΠΟΠ. Για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των επιχειρήσεων που εμπορεύονται ΠΟΠ όσο και εκείνων που εμπορεύονται συγκεκριμένες ποικιλίες, η ΕΕ έχει ορίσει ότι η ονομασία της ποικιλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις:

 α) ότι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία, 

β) ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές, 

γ) ότι η χρήση συνιστά θεμιτό ανταγωνισμό και δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη της ΠΟΠ”.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια