Μειωμένη και φέτος η παραγωγή αμυγδάλου στο Δήμο Τεμπών

Οι παγετοί που επικράτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη Θεσσαλία προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες και ειδικότερα στ... 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αμυγδαλοπαραγωγός από την Όσσα, υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος αμυγδαλεώνας είναι φορτωμένος με αμύγδαλα, τη στιγμή που σε απόσταση 100 μέτρων δεν υπάρχει αμύγδαλο για δείγμα. Σε αυτό βοήθησε ο ανεμομείκτης που έχει τοποθετήσει στο χωράφι του από το 2003.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανεμογεννήτρια η οποία διατηρεί τη θερμοκρασία σε τέτοια επίπεδα ώστε το δένδρο κατά τον παγετό να μην υποστεί ζημιά.


Είναι η τέταρτη συνεχή χρονιά όπου οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών βλέπουν τα δένδρα τους χωρίς καρπό εξαιτίας του παγετού. Το κόστος της εγκατάστασης αυτής της ανεμογεννήτριας εξαρτάται από τους ίππους και την στρεμματική κάλυψη.

Οι παραγωγοί αμυγδάλου ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδοτηθούν, μέσω σχετικών προγραμμάτων, ώστε να μπορέσουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες, όπως έχει γίνει εδώ και χρόνια στην Πελοπόννησο με τους παραγωγούς εσπεριδοειδών. 

“Αυτό θα βοηθήσει να μην χάνονται παραγωγές και οι αγρότες να μην περιμένουν, πότε θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ που καλείται κάθε χρόνο να πληρώνει τεράστια ποσά για αποζημιώσεις”, δήλωσαν στην ΕΡΤ οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Όσσας, Δημήτρης Μητροδήμος και Νίκος Γκουντής.


Να σημειωθεί ότι μόνο στην περιοχή του Συκουρίου του Δήμου Τεμπών παράγεται ετησίως σχεδόν το 50% της εγχώριας παραγωγής αμυγδάλου και το 1% της παγκόσμιας παραγωγής συνολικά στη Θεσσαλία.

ertnews.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια