Ευρωπαίοι ντοματοπαραγωγοί κατά της συμφωνίας με Μαρόκο

Οι παραγωγοί ντομάτας στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν καταγγείλει στις κοινοτικές αρχές ότι το Μαρόκο παραβιάζε...


Οι παραγωγοί ντομάτας στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχουν καταγγείλει στις κοινοτικές αρχές ότι το Μαρόκο παραβιάζει τη συμφωνία σύνδεσης που υπέγραψε με την ΕΕ, η οποία προβλέπει ανώτατο όριο εισόδου 285.000 τόνων ντομάτας στην ευρωπαϊκή αγορά στην τιμή των 0,46 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, το 2020 το Μαρόκο εξήγαγε 518.190 τόνους ντομάτας σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου του 2021, η χώρα έστειλε 373.000 τόνους ντομάτας στην ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί ντομάτας της ΕΕ απαιτούν την αναθεώρηση της συμφωνίας και την παρακολούθηση της εκτέλεσης της, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνέχεια της καλλιέργειας ντομάτας στα νότια της ΕΕ, κάτι που μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει σε άλλες παραγωγές, όπως τα πράσινα φασόλια.

Η Fepex εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη ανταπόκρισης της Επιτροπής, ιδίως επειδή οι εκθέσεις της αναγνωρίζουν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου της μεσοπρόθεσμα λόγω των εισαγωγών από τρίτες χώρες.
Τιμή εισόδου

Σύμφωνα με την elpais οι νότιες χώρες της ΕΕ έθεσαν επίσης την ανάγκη προσαρμογής της τιμής εισόδου στην αξία των παραγωγών. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι το κόστος παραγωγής τους είναι υψηλότερο λόγω διαφόρων ζητημάτων, όπως η εργασία και η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις φυτοϋγειονομικής ασφάλειας, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολες από αυτές που απαιτούνται σε τρίτες χώρες. Ο τομέας απαιτεί την εφαρμογή της ρήτρας διασφάλισης και τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της συμφωνίας.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της καταχρηστικής εφαρμογής της συμφωνίας οδήγησαν σε μείωση των τιμών κάτω από το κόστος και, στην περίπτωση της Ισπανίας, σε προσαρμογή των εξαγωγών.


Αυτή η πτώση επηρεάστηκε από την αύξηση των εισαγωγών από το Μαρόκο, αλλά και από την αύξηση της παραγωγής σε άλλες βόρειες χώρες της ΕΕ χάρη στην ανάπτυξη σύγχρονων δομών θερμοκηπίου που βασίζονται σε έμμεση βοήθεια από τις κυβερνήσεις τους. Αυτές οι παραγωγές θερμοκηπίου έχουν υψηλότερες αποδόσεις ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 15 κιλά κατά μέσο όρο που λαμβάνονται στην Ισπανία.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια