Σε μαζικές εκριζώσεις προχώρησαν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης...

Σε μαζικές εκριζώσεις προχώρησαν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης - Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν Πάνω από 60% μειώθηκαν οι καλλιέργειες ντομάτας...


Σε μαζικές εκριζώσεις προχώρησαν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης - Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν

Πάνω από 60% μειώθηκαν οι καλλιέργειες ντομάτας

Αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν, οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης στα μέσα Μαΐου προχώρησαν σε μαζικές εκριζώσεις - Τρώμε εισαγόμενες, κυρίως, ντομάτες

Ντομάτες από την Πολωνία αλλά και από τις λεγόμενες “τρίτες χώρες” στα Βαλκάνια, που δεν έχουν και το... καλύτερο όνομα ως προς την καθαρότητα των προϊόντων τους από υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, τρώμε - πιθανότατα και χωρίς να το ξέρουμε - από τα μέσα Μαΐου και μετά στην Κρήτη, αφού η κυβέρνηση δεν άκουσε την κραυγή αγωνίας των παραγωγών της θερμοκηπιακής και της υπαίθριας κρητικής ντομάτας.

Έτσι, πάνω από το 60% της ντομάτας τόσο στα θερμοκήπια όσο και στους κήπους της Νότιας Κρήτης εκριζώθηκε, με τους παραγωγούς να προτιμούν να τα αφήσουν ακαλλιέργητα απ' το να βάλουν οτιδήποτε άλλο, αφού και τα άλλα προϊόντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παραμένουν στα αζήτητα ή διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής!

Εδώ και μήνες γράφαμε διαρκώς τις απανωτές εκκλήσεις των αγροτικών στελεχών της Ιεράπετρας, της Σητείας, της Μεσαράς και της Κουντούρας Χανίων, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί τούς παρέπεμπαν στα... 10 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν κάποια στιγμή προ μηνών οι «θερμοκηπιάδες», για να τους πουν με λίγα λόγια «καλά σας είναι. Δε χρειάζεστε περισσότερα»...

Η εξέλιξη; Ο παραγωγός και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυμπακίου Βαγγέλης Τσιμπραγάκης δήλωσε χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” χθες: «Όλοι όσοι είχαμε φυτέψει τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, στα μέσα του Μάη ξεπατώσαμε τις ντομάτες μας σε ποσοστό άνω του 60%. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην απογοήτευση του κόσμου. Όλο αυτό το διάστημα, λίγες ντομάτες πουλιούνταν στα 20 λεπτά το κιλό. Και η μεγάλη πλειοψηφία - το 85% της παραγωγής - ήταν στα αζήτητα», είπε στην εφημερίδα μας ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, που και ο ίδιος έχει μεγάλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες με ντομάτα και άλλα προϊόντα.

«Κανένα ενδιαφέρον από κανέναν. Δεν άντεχε ο κόσμος να συγκομίζει και να τα πετά. Και ξεπάτωσε»...

Ποια είναι λοιπόν σήμερα η πραγματική εικόνα της ντόπιας αγοράς; Ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης απαντάει στο σχετικό μας ερώτημα: «Αυτή τη στιγμή έχει ντομάτες από την Πολωνία η αγορά μας και από άλλες χώρες. Και σε ό,τι αφορά το θέμα του ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι αγοράζει, είναι κάτι που δεν έχει λυθεί ποτέ. Να ξέρει, λοιπόν, ο κόσμος ότι, στην καλύτερη περίπτωση, οι ντομάτες αυτή τη στιγμή διακινούνται σε ποσοστά 50-50. Η εισαγόμενη όμως ντομάτα δεν αφήνει την ελληνική να πάρει την τιμή που της αξίζει. Γιατί η εισαγόμενη έρχεται σε χαμηλότερη τιμή»...

Για τις πιέσεις που είχαν ασκήσει οι εκπρόσωποι των παραγωγών προς την κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δίχως αποτέλεσμα, ο παραγωγός Βαγγέλης Τσιμπραγάκης υπενθυμίζει: «Και το Πάσχα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήμουνα πρόεδρος στον Συνεταιρισμό, είχαμε στείλει υπομνήματα στο υπουργείο, καθώς και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, όπως και ο Αγροτικός Σύλλογος. Και δώσαμε μεγάλες μάχες προκειμένου να γίνουν από το υπουργείο παρεμβάσεις στην κατεύθυνση όλες αυτές οι ντομάτες να φαίνονται ότι είναι εισαγόμενες, ώστε και ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει. Και ακόμα περισσότερο, να σταματήσει η εισαγωγή σε ντομάτες που είναι επιβαρυμένες σε φυτοφάρμακα. Αλλά δεν είχαμε αποτέλεσμα»...

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η κρητική ντομάτα είναι άριστης ποιότητας. «Δεν μπορεί ο παραγωγός να εισπράξει την τιμή που της αναλογεί. Και που του αναλογεί για τη δουλειά που κάνει. Και έτσι ο κόσμος προτίμησε να ξεπατώσει τις ντομάτες του, αδυνατώντας να τα βγάλει πέρα».

Κακή είναι η τύχη σήμερα και στα άλλα προϊόντα. Μόνο η μελιτζάνα και η πιπεριά Φλωρίνης, που έχουν τιμή παραγωγού τα 50 λεπτά το κιλό, δείχνουν να έχουν μια ζήτηση. Αντιθέτως, τα αγγούρια πωλούνται από 20 έως 23 λεπτά το κιλό και γύρω στα 20 λεπτά το κιλό τα κολοκύθια, ή βρίσκονται εντελώς στα αζήτητα.

neakriti.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια