Βυθίστηκε η τιμή του πρώιμου καρπουζιού - Οι τιμές διάθεσης πολύ πιο κάτω από τις τιμές κόστους παραγωγής

Μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά πέρασαν οι παραγωγοί καρπουζιού στην Τριφυλία, καθώς, όπως μας δήλωσε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη...


Μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά πέρασαν οι παραγωγοί καρπουζιού στην Τριφυλία, καθώς, όπως μας δήλωσε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «υπήρξαν πολλά προβλήματα στην προώθηση και στη διακίνηση του καρπουζιού, με αποτέλεσμα οι τιμές διάθεσης να είναι πολύ πιο κάτω και από τις τιμές κόστους παραγωγής».

Όπως εξηγεί, «οι αναγγελίες για τις εξαγωγές ήταν μειωμένες και η τελική ζήτηση ήταν μικρότερη κατά 30%. Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά χαρακτηρίζεται πολύ μικρή έως ανύπαρκτη. Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι οι αποδόσεις ήταν μειωμένες κατά τουλάχιστον 30%-40% λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή στις αρχές Απριλίου κατά την εποχή της καρπόδεσης».

Στα αρνητικά στοιχεία, όπως καταγράφεται από τους παραγωγούς, είναι η αύξηση στο κόστος συγκομιδής, αλλά και στο κόστος μεταφοράς λόγω πανδημίας. Επίσης, όπως αναφέρουν, το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα είναι 1.000 ευρώ, όταν η γη είναι ιδιόκτητη και στα 1.150 ευρώ όταν είναι νοικιασμένη.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, η μέση τιμή για τη διάθεση διαμορφώθηκε στα 17 λεπτά για τα πρώιμα καρπούζια. «Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πουλήθηκε σε τιμή κάτω του κόστους, ενώ ένα κομμάτι έμεινε αδιάθετο», αναφέρει.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σχόλια