Στέγνωσε η Κωπαΐδα - Ανύπαρκτη άρδευση εν έτει 2021 οδηγεί σε χρεοκοπία τους αγρότες ...

Στο… κόκκινο έχει οδηγήσει χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κωπαΐδας, η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας, μ...


Στο… κόκκινο έχει οδηγήσει χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κωπαΐδας, η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας, με τους παραγωγούς να καταγγέλλουν πως το κράτος παραμένει απών.

Όπως καταγγέλλει ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την Λιβαδειά, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς αρκετών αγροτικών προϊόντων της περιοχής, όπως βαμβάκια, τριφύλλια, καλαμπόκια κ.λπ.

Ο κ. Βάγκος προτείνει ως λύση, την δημιουργία κλειστού συστήματος άρδευσης, ενώ δεν παραλείπει να αφήνει αιχμές για ελλιπή ενημέρωση της κυβέρνησης από τους τοπικούς φορείς, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ενημερωθεί απευθείας από τους αγρότες.  

Αναφορά στο θέμα μιλώντας για τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για άρδευση ο κ. Λιβανός τόνισε σε δηλώσεις του, ότι περισσότερα από 1 δις ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ, θα κατευθυνθούν σε έργα άρδευσης και σε μικρά φράγματα, γιατί, όπως σημείωσε «το νερό αποτελεί το αίμα για την παραγωγή. Χωρίς νερό χωρίς σωστή διαχείριση των υδάτων, δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη γεωργία».

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, το γεγονός ότι υπάρχει αξιόπιστη κυβέρνηση ευνοεί τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών. «Συνολικά στα έργα άρδευσης έχουμε να δούμε τέτοιες παρεμβάσεις από τη δεκαετία του ’60 και του ‘70», είπε.

Για το ζήτημα της ξηρασίας και των προβλημάτων στην άρδευση έγινε πρόσφατα και σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας.

Δριμεία επίθεση εν τω μεταξύ στην Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά εξαπολύει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου με αφορμή τη διαχείριση της αρδευτικής περιόδου στην Κωπαΐδα, από την Π.Ε.

Η βουλευτής εγκαλεί την αντιπεριφερειάρχη ότι αναλώνεται σε επικοινωνιακούς χειρισμούς ενώ οι αγρότες ανησυχούν για τις καλλιέργειες τους.

Η κ. Πούλου τονίζει ότι αρδευόμενη έκταση 3.500 στρεμμάτων που λόγω της αντλίας που δεν επισκεύασε έγκαιρα η Π.Ε, αν και παρουσίαζε από πέρυσι προβλήματα, έμεινε απότιστη.

Η ανακοίνωση της κ. Πούλου

Η «Κωπαΐδα μου», το «προσωπικό μου στοίχημα», και πολλοί άλλοι αντίστοιχοι επικοινωνιακοί χαρακτηρισμοί-χειρισμοί της κας Παπαθωμά, δεν αρκούν για να ξεπεράσουν οι αγρότες της περιοχής μας, τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, από την άγνοια, την αμέλεια ή τι άλλο τελικά, της Αντιπεριφέρειας.

Χόρτασαν λόγια, υποσχέσεις, φωτογραφίες και δηλώσεις!

Η Αντιπεριφερειάρχης πρέπει επειγόντως να επισκεφτεί την Αλίαρτο και συγκεκριμένα την περιοχή Α (από την γέφυρα/φράγμα στον Κηφισό και ανατολικά μέχρι την περιοχή Αχ26-καταβόθρα Μαυροματίου ή ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ), μία αρδευόμενη έκταση 3.500 στρεμμάτων που λόγω της αντλίας που δεν επισκεύασε έγκαιρα, αν και παρουσίαζε από πέρυσι προβλήματα, έμεινε απότιστη.

Η φετινή ανυδρία ήταν αναμενόμενη αφού οι βροχοπτώσεις ήταν περιορισμένες και η ετοιμότητα-επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού έπρεπε να είχε προβλεφθεί πριν τον Απρίλιο.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις πληττόμενες καλλιέργειες σιταριού, βαμβακιού, μηδικής νεόσπαρτης ή εγκατεστημένης, κηπευτικών, καλαμποκιού που δεν ποτίστηκαν επαρκώς;

Ποιος θα αποζημιώσει τους αγρότες για την απώλεια του εισοδήματός τους και μάλιστα στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας καθώς η άνοδος των τιμών κάποιων προϊόντων θα μπορούσε να ισοσκελίσει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής;

Κι επειδή πάντα η ευθύνη μετακυλίεται έντεχνα στους εργολάβους πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η Αντιπεριφέρεια και οι υπηρεσίες της έχουν την ευθύνη της επιλογής αλλά του ελέγχου τους.

Η περυσινή κακή διαχείριση του νερού που παρατηρήθηκε και ομολογήθηκε από τον εργολάβο, στην ευρύτερη περιοχή του Ορχομενού, δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες στους αγρότες για την διαχείριση της τρέχουσας αρδευτικής περιόδου σε συνδυασμό μάλιστα με τα προβλήματα της ανυδρίας. Τέλος, για τα θέματα του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας που πλέον διαχειρίζεται η Περιφέρεια αποκλειστικά, τις χρεώσεις των ανταποδοτικών τελών και την αξιοποίησή τους, θα κληθεί να απαντήσει με στοιχεία στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Λόγω όμως της επείγουσας κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής μας, η παρέμβασή της και η ενημέρωσή τους κρίνεται αναγκαία.

 

stereaeconomy.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια