Κανόνες και οργάνωση για την προστασία της ελαιοπαραγωγής

Του Γιάννη Σινάπη Το πρώτο σχόλιο είναι θετικό. Το επιπλέον ποσό 1,1 εκ. ευρώ που απαιτείται για την πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος ...


Του Γιάννη Σινάπη

Το πρώτο σχόλιο είναι θετικό. Το επιπλέον ποσό 1,1 εκ. ευρώ που απαιτείται για την πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Η πολιτική ηγεσία του ικανοποίησε το αίτημα του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ανταποκρίθηκε θετικά στην πίεσή του. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διενεργηθούν όλοι εκείνοι οι ψεκασμοί που χρειάζονται για να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή από την απειλή του δάκου.

Για να ικανοποιηθεί το αίτημα του περιφερειάρχη και να διορθωθεί το λάθος, το έλλειμμα που δημιουργούσε κινδύνους σε ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της πατρίδας μας, χρειάστηκαν παρεμβάσεις βουλευτών και άλλων φορέων της Μεσσηνίας, ενώ “καταλυτική για την ικανοποίηση του αιτήματος υπήρξε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και ευαισθητοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα”.

Από δω και πέρα τα σχόλια είναι αρνητικά. Δηλαδή, για να γίνει το αυτονόητο, για να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας και άλλων παραγωγικών νομών της Περιφέρειας, χρειάστηκε η καταλυτική παρέμβαση πρώην πρωθυπουργού που κατάγεται από την περιοχή. Χρειάστηκε να κινηθούν τα πολιτικά μέσα και να δράσει η αρχή “κατόπιν ενεργειών” ενός πολιτικού που έχει δύναμη, για να πάρει ένας τόπος αυτό που δικαιούται.

Πριν από κάποια χρόνια εγκρίθηκε εκ των υστέρων συμπληρωματική πίστωση για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία, αλλά τελικά τα επιπλέον χρήματα έμειναν στα χαρτιά και δεν έγιναν οι ψεκασμοί που χρειάζονταν, γιατί δεν το επέτρεψε το θεσμικό πλαίσιο.

Σε μια κανονική χώρα, σε μια οργανωμένη Πολιτεία, η κατανομή των ποσών για τη δακοκτονία γίνεται έγκαιρα, με αρχές, κανόνες και κριτήρια ίδια για όλες τις περιοχές. Δεν μπορεί η κατανομή να γίνεται με βάση τα πολιτικά μέσα, την καταγωγή υπουργών και πρωθυπουργών, και τη μία χρονιά να ευνοείται η Κρήτη και την άλλη η Πελοπόννησος.

Το ελαιόλαδο είναι από τα πιο σημαντικά προϊόντα της χώρας μας. Η προστασία του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα από τους έχοντες την ευθύνη.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια