Προβληματισμός για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή λόγω καύσωνα

Οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τους πολίτες, αλλά έχουν ...


Οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τους πολίτες, αλλά έχουν επίσης καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται ακόμα και σε ημιορεινά τμήματα από τις πρώτες κιόλας ώρες της ημέρας, αλλά και οι πολύ ζεστές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την περίοδο του Πάσχα, υπήρξαν στο σύνολο τους καταστροφικές τόσο για την ελαιοπαραγωγή, όσο όμως και για τις αμπελοκαλλιέργειες.

Εδώ και καιρό μάλιστα γίνεται λόγος από παραγωγούς για μια τεράστια καταστροφή στον τομέα ειδικά του επιτραπέζιου σταφυλιού, με ένα πολύ μεγάλο μέρος παραγωγής να έχει καταστραφεί. Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί έχουν «χτυπήσει» πολλαπλά καμπανάκια κινδύνου, σε σχέση με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις των δακοπληθυσμών, που παρατηρούνται ήδη.

Η Περιφέρεια Κρήτης πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα προς το παρόν, ενώ εκτιμά πως τα όποια προβλήματα, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με τη δυναμική στρατηγική την οποία και υιοθετεί.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το θέμα παίρνει διαστάσεις κι έχει ήδη φθάσει στη Βουλή, με διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Το γεγονός ωστόσο πως το ζήτημα έχει προκαλέσει την ενεργοποίηση όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αφού γίνεται σαφές πως ένα κατά βάση «αγροτικό» ζήτημα λαμβάνει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις.

Ειδικότερα, παρέμβαση πραγματοποίησαν οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και ο Τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι βουλευτές φέρνουν στη Βουλή τη μεγάλη ανησυχία των παραγωγών της Κρήτης εξαιτίας των συνεπειών του καύσωνα των τελευταίων ημερών, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους κρητικούς αμπελώνες, με κίνδυνο να μην τρυγηθούν οι φετινές παραγωγές.

Συγκεκριμένα, στον νομό Ηρακλείου τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πολύ υψηλές, σε κάποιες περιοχές μάλιστα η θερμοκρασία έχει ανέβει πάνω από τους 40ο C. Ο καύσωνας είναι παρατεταμένος χρονικά και σύμφωνα με την πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες στο νησί θα εξακολουθήσουν .

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα επιτραπέζια σταφύλια να έχουν καταστεί μη εμπορεύσιμα, όπως επισημαίνει η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και ως εκ τούτου η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να σταλούν στους αμπελώνες κλιμάκια για να κάνουν την απαραίτητη αυτοψία και να εκτιμήσουν τις ζημίες.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια