Απώλειες στις στρεμματικές αποδόσεις των σιταριών

Mε μεγάλες απώλειες στις στρεμματικές αποδόσεις από 20% έως και 50%, αλλά και ζητήματα στην ποιότητα εξελίσσεται η φετινή περίοδος για το σι...


Mε μεγάλες απώλειες στις στρεμματικές αποδόσεις από 20% έως και 50%, αλλά και ζητήματα στην ποιότητα εξελίσσεται η φετινή περίοδος για το σιτάρι, όπως υπογραμμίζουν παραγωγοί αλλά και έμποροι ανά την επικράτεια. Σε επίπεδο τιμής, σύμφωνα με τους ίδιους, η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί το προσεχές δεκαήμερο, καθώς υπάρχουν περιοχές που έχουν αλωνίσει το 95% των στρεμμάτων αλλά υπάρχουν και περιοχές που ξεκίνησαν το αλώνισμα πριν από μερικές μέρες.

Tουλάχιστον 50% κάτω είναι οι αποδόσεις στην Βοιωτία και την Φθιώτιδα, μας λέει ο παραγωγός Γιάννης Βάγγος, ενώ σε συνομιλίες που έχει και με παραγωγούς από άλλες περιοχές του μεταφέρουν ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη, όπως επί παραδείγματι στην Καρδίτσα όπου η μείωση εκτιμάται στο 40%. Ειδικότερα στην περιοχή της Βοιωτίας, απ’ όπου προέρχεται και ο ίδιος φέτος οι στρεμματικές αποδόσεις μόλις και μετά βίας θα πιάσουν τα 250 κιλά, όταν πέρυσι ήταν 450 κιλά. Παρά ωστόσο, τις μειωμένες αποδόσεις, αναφέρει ο ίδιος, η ποιότητα είναι εξαιρετική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παγετός στις αρχές Απριλίου (8-9 του μήνα), και η ανοιξιάτικη ανομβρία έπληξαν την παραγωγή από πλευράς όγκου. Είναι χαρακτηριστικό τονίζει ότι πέρυσι μέσα στο πρώτο εξάμηνο είχαν πέσει στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας 8 βροχές, ενώ φέτος μόλις 2. Εξαιτίας της ανομβρίας κυρίως προήλθε και αυτή η μείωση στην παραγωγή.

Μέχρι στιγμή υπογραμμίζει έχει αλωνιστεί το 80% των στρεμμάτων στην περιοχή που ο ίδιος εκτιμά ότι φέτος έφτασαν τα 120.000 στρέμματα, όταν άλλες χρονιές κυμαίνονταν στις 80.000 στρέμματα περίπου.

Σε επίπεδο τιμής υπενθυμίζει ότι πέρυσι ήταν στα 25 λεπτά συν ΦΠΑ. Στην παρούσα φάση κατά τον ίδιο κάποιοι πούλησαν στα 28 λεπτά, ενώ αναφέρει ότι το χρηματιστήριο της Μπολόνια έχει κλειδώσει την τιμή μέχρι τα τέλη Ιουνίου στα 29 λεπτά (για τον παραγωγό).

Βεβαίως επισημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος παραγωγό κάνει προσωπική συμφωνία με κάποιο μύλο μπορεί και να πετύχει καλύτερη τιμή.

Με τον αλωνισμό στη Θεσσαλία να έχει φτάσει στο 90%-95% μας λέει ο κ. Μιχαήλ Βασίλης , ιδιοκτήτης της εταιρείας FAS οι αποδόσεις είναι μειωμένες κατά 20% λόγω του παγετού που σημειώθηκε τον Απρίλιου και του μικρού καύσωνα στη συνέχεια, όμως επειδή από πλευράς όγκου είναι μία η άλλη με πέρυσι καθώς καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα στρέμματα που δέχτηκαν σιτάρι συγκριτικά με πέρυσι είναι αυξημένα κατά 30% πανελλαδικά.

Άρα υποστηρίζει ο ίδιος με τα δεδομένα που υπάρχουν, πέρυσι οι αποδόσεις ήταν από 420 κιλά μέχρι και 450 κιλά το στρέμμα, ενώ φέτος κυμαίνονται μεταξύ 350 με 370 κιλών.

Σε επίπεδο τιμής οι πωλήσεις που έχουν γίνει είναι στα 22 λεπτά, ενώ πέρυσι είχαν φτάσει και τα 25 λεπτά.

Ωστόσο ξεκαθαρίζει για την φετινή περίοδο, ότι μόνο όταν το προϊόν είναι πρώτης ποιότητας με 13% πρωτεϊνες πληρώνεται σε 22 λεπτά, ενώ για την δεύτερη κατηγορία, ο παραγωγός παίρνει προκαταβολή και η εκκαθάριση μετατίθεται για αργότερα.

Όποιος δε κατά τον ίδιο έχει συμβόλαιο έχει ξεπεραστεί η μίνιμουμ τιμή που ήταν τα 20 λεπτά και για όποιον έχει και προϊόν με πάνω από 13% πρωτεΐνες πληρώνεται επιπλέον με 10 ευρώ το τόνο.

Παραδοσιακά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων δεν διαχειρίζεται πολλά σιτάρια, μας λέει ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, ενώ τονίζει ότι η τελευταία χρονιά είχε και τα θέματά της λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Σημειώνεται ότι πέρυσι διαχειρίστηκε 1000 τόνους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, τα σιτάρια που έχουν αγοραστεί μέχρι στιγμής έχουν πάρει οι παραγωγοί μία προκαταβολή στα 20 λεπτά, ενώ εκτιμά ότι στην εκκαθάριση θα βγουν άλλα 5-6 λεπτά .

Για μειωμένες αποδόσεις αλλά και χαμηλότερη ποιότητα σε αρκετές περιοχές λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα μας έκανε λόγο έμπορος από την Βόρειο Ελλάδα που όμως θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει μετά βεβαιότητας ούτε για την πορεία της συνολικά παραγόμενης ποσότητας, καθώς το αλώνισμα δεν ξεκινά χρονικά την ίδια στιγμή σε όλες τις περιοχές, για παράδειγμα στη Λάρισα έχει συγκομιστεί πάνω από το 95% του σιταριού, ενώ στη Δράμα ξεκίνησε πριν από 4 ημέρες- αλλά ούτε και για την τιμή.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αν και την τελευταία χρονιά καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα με σιτάρι, τελικά ο συνολικός όγκος θα είναι χαμηλότερος από την περσινή χρονιά (λόγω των βροχών) για να κυμανθεί τελικά μεταξύ 650-700.000 τόνους πανελλαδικά. Όσον αφορά την τιμή, αυτή ακούγεται ότι θα κινηθεί επί του παρόντος στα 22-23 λεπτά. Είναι η τιμή που πληρώνεται ο παραγωγός, ενώ ο έμπορος από την άλλη έχει την επιβάρυνση της μεταφοράς, των φορτωτικών και του λιμανιού που μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 20 ευρώ στο τόνο.

Όμως, σημειώνει ο ίδιος, η οποιαδήποτε εκτίμηση της τιμής στην παρούσα φάση είναι αρκετά επισφαλής, καθώς όπως μας είπε από τη μία οι ελληνικοί μύλοι δεν έχουν βγει να ενημερώσουν τις ποσότητες που θα θελήσουν, και από την άλλη είναι δύσκολο ακόμα να προσδιοριστεί η παραγόμενη ποσότητα. Στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αποκλίσεις.

Εντωμεταξύ ερωτηματικό παραμένει και τι θα γίνει με το μαλακό σιτάρι, καθώς πληροφορίες υποστηρίζουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί παραδόσεις από Βούλγαρους με τιμή κάτω από 20 λεπτά το κιλό. Γεγονός που θα προκαλέσει πίεση στο ελληνικό, όπως επίσης και αν επιβεβαιωθεί η πρόθεση κάποιων πτηνοτροφικών μονάδων να αντικαταστήσουν το ακριβό πια Καλαμπόκι από το σημαντικά φθηνότερο μαλακό σιτάρι. Από τη διαφορά τιμής τους εκτιμάται ότι θα έχουν κέρδος 8 λεπτά στο κιλό ή 2.500 ευρώ σε ένα φορτηγό φορτωμένο με 30 τόνους μαλακό αλεύρι .

Τουλάχιστον 20% είναι η μείωση της απόδοσης ανά στρέμμα στην περιοχή της Θεσσαλίας, μας λέει ο έμπορος Ζέϊκος Μανώλης, ενώ προβλήματα ποιότητας εντοπίζονται σε όλες τις περιοχές ανά την Ελλάδα. Τα προβλήματα αυτά, κατά τον ίδιο, προήλθαν κατά βάση από τις πολλές βροχές που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα μέχρι και πολύ πρόσφατα. Όσον αφορά την τιμή μας επεσήμανε ότι αυτό που ακούγεται είναι τα 22 και 23 λεπτά το κιλό, όμως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει το προσεχές δεκαήμερο.

Mολονότι, όπως μας λέει ο κ. Αντώνης Εμρλής από το χωριό Νέος Σκοπός στις Σέρρες υπάρχουν προβλήματα φέτος στις αποδόσεις του σιταριού πανελλαδικά αλλά και στην ποιότητα του από τις ψιχάλες που κάθε τόσο έπεφταν στην δική του περιοχή φαίνεται ότι τα πράγματα τουλάχιστον όσον αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις θα είναι καλά, αν και όπως τονίζει ο αλωνισμός ξεκίνησε προ τεσσάρων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι σαφή εικόνα για τον όγκο θα έχει σε περίπου 7 ημέρες, ενώ την ίδια περίοδο θα μπορεί να κάνει και κάποια εκτίμηση για την πορεία της τιμής. Στην περιοχή του πάντως, η τιμή που ακούγεται είναι στα 25 λεπτά.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

ENTYΠH ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια