Χρήστος Κέλλας : Να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε παράκτιους αλιείς

Την οικονομική ενίσχυση και των πληγέντων από την πανδημία παράκτιων αλιέων, που εξαιτίας της αλλαγής του αλιευτικού τους σκάφους και του νέ...


Την οικονομική ενίσχυση και των πληγέντων από την πανδημία παράκτιων αλιέων, που εξαιτίας της αλλαγής του αλιευτικού τους σκάφους και του νέου αριθμού μητρώου (ΑΜΑΣ) που έλαβαν, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μέτρο «Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων» του ΕΠΑΛΘ, ζητά ο αν. γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Σπήλιο Λιβανό.

Σημειώνεται, ότι με παρέμβαση του Λαρισαίου πολιτικού, είχε ξεπεραστεί το πρόβλημα με την απουσία δορυφορικής ένδειξης αυτόματου εντοπισμού (VMS), με την αξιοποίηση των αλιευτικών ημερολογίων, ως τρόπου τεκμηρίωσης της παύσης εργασίας και είχαν ενταχθεί στο Μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, λόγω πανδημίας και οι παράκτιοι αλιείς.

Ο Λαρισαίος πολιτικός στην ερώτησή του αναφέρει:

«Στις προϋποθέσεις για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους Παράκτιους Αλιείς, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και την ένταξή τους στο Μέτρο “Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων”, του ΕΠΑΛΘ, προβλέπεται το αλιευτικό σκάφος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 120 μέρες εργασίας τα δυο τελευταία έτη (2019, 2020), ώστε να δύναται να αποζημιωθεί για έως 90 ημέρες παύσης εργασίας.
Πολλοί ενεργοί αλιείς, όμως, αλλάζουν συχνά τα αλιευτικά τους σκάφη προκειμένου να είναι πιο αξιόπλοα και σύγχρονα, με αποτέλεσμα για όσους έχουν προχωρήσει σε αντικατάσταση του σκάφους εντός του 2020, μετά από έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας, να μεταφέρεται η υπάρχουσα άδεια στο νέο σκάφος. Με αυτή όμως τη διαδικασία, το σκάφος παίρνει νέο αριθμό μητρώου (ΑΜΑΣ) από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έτσι ο αλιέας, ενώ έχει μια πολυετή συνεχόμενη επαγγελματική δραστηριότητα, φαίνεται στο Μητρώο πως εργάζεται για λίγους μήνες και προφανώς δεν συμπληρώνει τις 120 μέρες εργασίας, που προϋποθέτουν την ένταξη στο Μέτρο “Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων”».

Ο κ. Κέλλας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αρθεί η εν λόγω αδικία εις βάρος των Παράκτιων Αλιέων, που επλήγησαν από την πανδημία και να τύχουν της οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπεται στο Μέτρο “Προσωρινή Παύση Αλιευτικών Δραστηριοτήτων”, του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2021.Σχόλια