Αισθητά μειωμένη η φετινή σοδειά βερίκοκου & ροδάκινου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στον Δήμο Τεμπών

Ξεχωρίζει η «Κατερίνα» -Λίγα βερίκοκα, χαμηλά και τα ροδάκινα στον Δήμο Τεμπών. Και οι παραγωγοί βερίκοκου και ροδάκινου του Δήμου Τεμπών έπ...


Ξεχωρίζει η «Κατερίνα» -Λίγα βερίκοκα, χαμηλά και τα ροδάκινα στον Δήμο Τεμπών. Και οι παραγωγοί βερίκοκου και ροδάκινου του Δήμου Τεμπών έπεσαν θύματα των συνεχιζόμενων παγετών της άνοιξης, με αποτέλεσμα η φετινή σοδειά τους να είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Δυστυχώς το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο και έρχεται σε μία περίοδο, στην οποία ολοένα και περισσότεροι νέοι αγρότες προχωρούσαν σε επιπλέον φυτεύσεις δέντρων, καθώς οι συνθήκες στον Δήμο Τεμπών για τα οπωροφόρα δέντρα χαρακτηρίζονται ιδανικές. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου (αριθμεί 74 μέλη) Νίκο Μητσογιάννη «προ ημερών ολοκληρώθηκε η συγκομιδή βερίκοκου και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. 

Από τους περσινούς 2.000 τόνους, φέτος συγκομίζουμε μετά βίας 400. Η φετινή παραγωγή προωθήθηκε στις βιομηχανίες Ιntercom (το 80%), στον Κρόνο (Ημαθία) και ΕΛΒΑΚ, σε μία τιμή πάνω από 50 λεπτά (πέρυσι οι συμφωνίες κυμάνθηκαν στα 40 λ.). Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή ροδακίνων, στα οποία και εκεί οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Σύμφωνα με τον κ. Μητσογιάννη «αναμένεται μία μείωση της τάξης του 50%. 

Ουσιαστικά από τους 2.500 τόνους θα είμαστε ευτυχείς αν μαζέψουμε 1.000 τόνους κι αυτό γιατί τα ροδάκινα φέτος ήταν όψιμα στην ανθοφορία και δεν επηρεάστηκαν τόσο από τον παγετό, όσο τα βερίκοκα».

Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ)

Στο μεταξύ με δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) αναφέρει ότι «φέτος αναμένουμε μια μειωμένη παραγωγή κομπόστας, κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή συµπύρηνων ροδάκινων, κατά 60%, σε σχέση με πέρυσι λόγω των παγετών. 

Περιμένουμε φέτος μια ποσότητα συµπύρηνων πολύ κάτω από τους 200.000 τόνους». Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού στα συµπύρηνα, ο κ. Αποστόλου δηλώνει πως «τα εργοστάσια κομπόστας σήμερα παραλαμβάνουν με τιμή στα 43 λεπτά το κιλό. 

Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός έχει στο χέρι 40 λεπτά. Η ποικιλία Κατερίνα είναι η μόνη που έχει καλή παραγωγή. Μειωμένη παραγωγή αναμένεται να έχει η Άνδρος. 

Δύο εργοστάσια μέλη της ΕΚΕ δεν έχουν ανοίξει και δεν παραλαμβάνουν ροδάκινα. Φέτος υπάρχει και αυξημένο εργατικό κόστος. 

Η ποιότητα δεν είναι καλή γι’ αυτό χρειάζεται να γίνει διαλογή των ροδάκινων πριν μπούνε στο εργοστάσιο, αλλά και καθάρισμα του πυρήνα. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο της βιομηχανίας της κομπόστας, με βάση το ποσοστό μεταποίησης της πρώτης ύλης που κάνουν τα εργοστάσια».

Σχόλια