Ερώτηση Μεϊκόπουλου για το αδικαιολόγητο «ψαλίδι» στις ενισχύσεις των αγροτών

«Για ποιο λόγο οι ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας καταβλήθηκαν μειωμένες κατά 5%;» ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπ...


«Για ποιο λόγο οι ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας καταβλήθηκαν μειωμένες κατά 5%;» ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με κατάθεση σχετικής ερώτησης ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας να επιστραφούν άμεσα τα παρακρατηθέντα ποσά.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, στις 30/06/2021 καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενισχύσεις για αγρότες, κτηνοτρόφους και εν γένει παραγωγούς της χώρας, οι οποίες ωστόσο για μία ακόμη φορά, παρουσίασαν αδικαιολόγητες περικοπές, που για τους αγρότες της Μαγνησίας έφταναν το 5%.

«Από το 8% των ενισχύσεων που ανέμεναν, οι αγρότες τις περιοχής έλαβαν μόνο το 3%, γεγονός που τους δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, καθώς φαίνεται πως Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ ακολουθούν την τακτική των μειωμένων ενισχύσεων που είχαν και το Δεκέμβριο του 2020», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε περικοπές των ενισχύσεων και τον Δεκέμβριο του 2020, με βασικό επιχείρημα την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσών για την αναδιανομή του Εθνικού Αποθέματος στο σύνολο αγροτών και κτηνοτρόφων.


 

Όπως επεσήμανε ωστόσο ο Βουλευτής, οι περικοπές του Δεκεμβρίου ουδέποτε μέχρι σήμερα επιστράφηκαν στους αγρότες, με το Υπουργείο να συνεχίζει την τακτική των μειωμένων ενισχύσεων του Δεκεμβρίου και στις τωρινές ενισχύσεις.

«Μέσα στη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, όπου οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα της χώρας είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς, οι συνεχόμενες περικοπές στις ενισχύσεις τους δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους», τόνισε ο Αλ. Μεϊκόπουλος και ζήτησε από τον Υπουργό να σταματήσει να περικόπτει αυθαίρετα, συστηματικά και χωρίς πειστική εξήγηση τις ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, χωρίς να προχωράει στον αντίποδα σε δίκαιη και αναλογική αναδιανομή.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Συνεχίζουν οι αδικαιολόγητες περικοπές στις ενισχύσεις των αγροτών

Καταβλήθηκαν χθες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενισχύσεις για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και εν γένει παραγωγούς της χώρας, οι οποίες ωστόσο για μία ακόμη φορά παρουσίαζαν αδικαιολόγητες περικοπές.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Μαγνησίας δηλώνουν ότι σύμφωνα με την εκκαθάριση των ενισχύσεών τους, τα ποσά που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους είχαν μείωση της τάξεως του 5%.

Από το 8% των ενισχύσεων που ανέμεναν, οι αγρότες τις περιοχής έλαβαν μόνο το 3%, γεγονός που τους δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, καθώς φαίνεται πως Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ ακολουθούν την τακτική των μειωμένων ενισχύσεων που είχαν και το Δεκέμβριο του 2020.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την απαράδεκτη περικοπή των ενισχύσεων του Δεκεμβρίου ήταν η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσών για την αναδιανομή του Εθνικού Αποθέματος στο σύνολο αγροτών και κτηνοτρόφων.

Οι περικοπές του Δεκεμβρίου ουδέποτε μέχρι σήμερα επιστράφηκαν στους αγρότες, ενώ και οι προσφάτως καταβληθείσες ενισχύσεις τους έχουν και αυτές περαιτέρω περικοπές.

Μέσα στη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, όπου οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα της χώρας είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς, οι συνεχόμενες περικοπές στις ενισχύσεις τους δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυθαίρετα και χωρίς πειστική εξήγηση περικόπτει συστηματικά τις ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, χωρίς να προχωράει στον αντίποδα σε δίκαιη και αναλογική αναδιανομή δημιουργεί δικαιολογημένη αγανάκτηση.

  • Επειδή, οι πρόσφατες ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών της Μαγνησίας είχαν μείωση της τάξεως του 5%.
  • Επειδή, οι ενισχύσεις του Δεκεμβρίου 2020 ήταν μειωμένες της τάξεως του 10%.
  • Επειδή, οι συνεχόμενες περικοπές στις ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση μέσα στη δύσκολη χρονιά της πανδημίας.
  • Επειδή, οι περικοπές δεν ακολουθούνται από δίκαιη αναδιανομή του Εθνικού Αποθεματικό.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Για ποιό λόγο οι ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων καταβλήθηκαν μειωμένες κατά 5% σύμφωνα με τους δικαιούχους της Μαγνησίας;

2. Προτίθεται να επιστρέψει στους αγρότες τα παρακρατηθέντα ποσά των ενισχύσεων Δεκεμβρίου και Ιουνίου και αν ναι πότε;

Ο ερωτών βουλευτής
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια