Τροπολογία με κενά στους δασικούς χάρτες της Κρήτης

Με μια τροπολογία που δε λύνει τα προβλήματα και αφήνει πίσω της πολλά κενά, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να διαχειριστεί τα μεγάλα ...


Με μια τροπολογία που δε λύνει τα προβλήματα και αφήνει πίσω της πολλά κενά, επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να διαχειριστεί τα μεγάλα θέματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες, με πρώτη και καλύτερη την Κρήτη, καθώς καταγράφονται σφοδρές αντιδράσεις για τα λάθη τις παραλείψεις και τα προβλήματα που ανοίγει σε εκατοντάδες ιδιοκτησίες.

Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης επικρατεί έντονος προβληματισμός για τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα και στο πλαίσιο αυτό με νέα παρέμβαση της ζητά συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συν Εργασία» κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η τροπολογία που κατατέθηκε είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά διαχειρίζεται τα προβλήματα με λάθος τρόπο.

Παράλληλα ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι η πρόθεση του υπουργείου να διαχειριστεί όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν με τροπολογίες ώστε να αποφευκτούν οι ενστάσεις και όχι μέσα από μια συνολική ρύθμιση που θα δίνει ολοκληρωτικά λύσεις.

Ειδικότερα όπως εξηγεί, στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ του δημοσίου συγκροτούνται επιτροπές για να διαχειριστούν τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν.

Ωστόσο όπως εξηγεί ο κ. Κουκιαδάκης, εδώ ανοίγει ένα σοβαρό ζήτημα και σε σχέση με τη σύνθεση των επιτροπών και σε σχέση με τον αριθμό τους καθώς ειδικά στην Κρήτη δημιουργείται μόνο μια ενώ είχε κατατεθεί αίτημα για τη δημιουργία δυο επιτροπών.

Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι στην τροπολογία δίδονται διευκρινήσεις για το ποιοι τίτλοι γίνονται δεκτοί και ποιοι όχι και όπως προκύπτει η χρησικτησία δεν είναι αποδεκτή. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για το νησί μας διότι σε ένα τεράστιο ποσοστό οι ιδιοκτησίες ορίζονται από αυτό το καθεστώς.

Για όλα αυτά τα μείζονα θέματα με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα και τον υφυπουργό κ. Αμυρά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζητά νέα συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανάρτησή των δασικών χαρτών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αντιδράσεις όσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στους πολίτες του νησιού μας.

Στην επιστολή που φέρει τις υπογραφές του Πρόεδρου και του Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης κ.κ. Κουράκη και Μαλανδράκη αντίστοιχα, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, «στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως σας είναι γνωστό, δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασών και των δασικών εκτάσεων (άρθρο 62 παρ.1 εδάφιο 2 του Ν.998/1979).

Η επίκληση, συνεπώς, από το Δημόσιο της δασικής μορφής της διεκδικούμενης έκτασης , δεν αρκεί για να θεμελιώσει δικαιώματα κυριότητας επ΄αυτής ακόμη και μετά την οριστική επικύρωση των δασικών χαρτών.

Αντίθετα το Δημόσιο οφείλει να επικαλείται και να αποδεικνύει, πως απέκτησε την κυριότητα κάθε συγκεκριμένου ακινήτου, όπως γίνεται παγίως δεκτό από τα Ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Η άστοχη πρωτοβουλία του δημοσίου να υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας για όλες ανεξαίρετα τις υπαγόμενες στη δασική νομοθεσία εκτάσεις, όπως αποτυπώθηκαν στους ανηρτημένους δασικούς χάρτες της Κρήτης, τους οποίους ευθαρσώς χαρακτηρίσατε εσφαλμένους, δυστυχώς επιβεβαιώνει την άποψη που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν ασχολείται άμεσα, αλλά επηρεάζει, αν δεν καθορίζει κατά πλήρη αναστροφή του παραπάνω τεκμηρίου, τα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών επί αυτών.

Προδήλως με υπόδειξη –οδηγία- του κυρίου του έργου για την σύνταξη του κτηματολογίου ελληνικού δημοσίου, προς την εταιρεία κτηματογράφησης, χωρίς έρεισμα στο νόμο, έγιναν δεκτές συλλήβδην χωρίς αξιολόγηση οι δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων του δημοσίου και απερρίφθησαν οι δηλώσεις όλων των ιδιωτών ακόμη και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, παρά το ότι πολλοί εξ αυτών επικαλέσθηκαν και προσκόμισαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.

Με την υποβολή και κυρίως την αποδοχή, άνευ άλλου τινός, των δασικών χαρτών, ως τίτλων ιδιοκτησίας τα σφάλματα των οποίων αναγνωρίσατε με ειλικρίνεια, με τη διαβεβαίωση ότι θα διορθωθούν αυτεπάγγελτα τα αναρίθμητα πρόδηλα η μη σφάλματα τους, υποσχόμενος ταυτόχρονα την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του δασικού νόμου, ώστε να μην υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προσφύγουν στις χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες της δικαιοσύνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, την ολοκλήρωση του δασολογίου και του κτηματολογίου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της Δικαιοσύνης, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την «πανδημία» που προκαλείται από την πρόχειρη, εσφαλμένη και αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου.

Ο προσωρινός ή και οριστικός ακόμη χαρακτηρισμός μιας εκτάσεως, ως δασικής, χορτολιβαδικής δασωμένου αγρού ή δάσους δεν αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας, εσφαλμένα κατά συνέπεια, έγινε αποδεκτός ως τέτοιος από τα γραφεία κτηματογράφησης των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης.

Οι δηλούντες (προβάλλοντες) δικαιώματα, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε πρόκειται για το δημόσιο, οφείλουν να τεκμηριώσουν και να αποδείξουν τα εμπράγματα δικαιώματα τους .

Η εξέλιξη αυτή – συνδυασμένη με την αδυναμία προώθησης των υπεσχημένων και αναμενόμενων οριζόντιων λύσεων, εκτός του ότι μας εκθέτει όλους στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι αγωνιώντας για την τύχη των ιδιοκτησιών τους συνωστίζονται στα γραφεία κτηματογράφησης και όχι μόνο, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις διορθώσεως, πριν από την κατάθεση αντιρρήσεων, αναμένοντας την αδικαιολόγητα καθυστερημένη μείωση των τελών, την αυτεπάγγελτη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης- αντικειμενικά υπονομεύει τη σύνταξη του δασολογίου αλλά και του κτηματολογίου.

Τα γραφεία κτηματογράφησης, εν γνώσει και ενδεχομένως με την προτροπή του κυρίου του έργου ελληνικού δημοσίου, αγνοώντας την συνταγματική επιταγή και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας, καλούν τους πολίτες να υποβάλλουν αιτήσεις διόρθωσης, παρά την παράταση των προθεσμιών για την υποβολή αντιρρήσεων, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν των διαδικασιών κτηματογράφησης.

Οι αντιφάσεις και οι καθυστερήσεις αυτές αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία όλων μας και αναπότρεπτα για τη λύση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την πλήρη και ανεξέλεγκτη ενσωμάτωση τους στους πίνακες κτηματογράφησης στους οποίους αυτούσιοι ενσωματώθηκαν παρανόμως και χωρίς αξιολόγηση».


Σχόλια