Η Τυτώ κυνηγάει τρωκτικά και σώζει τις καλλιέργειες στη Θεσσαλία

Η Tυτώ είναι ένα όμορφο πουλί που συνοδεύεται από βαριές προκαταλήψεις και ακολουθεί αυστηρή… διατροφή εξαιτίας της οποίας έδωσε το όνομά τη...
Η Tυτώ είναι ένα όμορφο πουλί που συνοδεύεται από βαριές προκαταλήψεις και ακολουθεί αυστηρή… διατροφή εξαιτίας της οποίας έδωσε το όνομά της σε πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία για τον φυσικό έλεγχο στο χωράφι των επιβλαβών τρωκτικών.

Αυτό που επιτυγχάνει η Tυτώ είναι να προστατεύει την αγροτική παραγωγή από τις ζημιές που μπορεί να τις προκαλέσουν τα τρωκτικά χωρίς να απειλεί τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Για το πρόγραμμα που προωθεί ένα βιώσιμο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης αλλά και γενικότερα για τις «πράσινες» λύσεις στην αγροτική διαχείριση μίλησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο διδάκτωρ Οικολογίας και Άγριας Πανίδας Βασίλης Μποντζώρλος.

Ο κ. Μποντζώρλος πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να επανασυστήσει την Tυτώ στους αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι μόνο όφελος έχουν από αυτή τη γνωριμία. Η Tυτώ είναι νυκτόβιο αρπακτικό, ένας δυναμικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός κυνηγός, με λεία σχεδόν αποκλειστικά τα τρωκτικά.

Για την ακρίβεια θεωρείται ο απόλυτος εχθρός των τρωκτικών κι έτσι κερδίζει δίκαια τον χαρακτηρισμό του «φίλου του αγρότη» αφού με τη δράση της προστατεύει τη σοδειά από τα τρωκτικά την ίδια στιγμή που προστατεύει την βιοποικιλότητα της περιοχής. Ανάλογα προβλήματα έχει λύσει η Tυτώ εδώ και πολλά στο Ισραήλ και σε πολλές άλλες χώρες.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σχόλια