Νέα εποχή για την δακοκτονία

Το σίριαλ με τον ψεκασμό δακοκτονίας συνεχίζεται και φέτος με την επανάληψη των ίδιων επεισοδίων, με διαφορετικούς όμως πρωταγωνιστές. Αβεβα...


Το σίριαλ με τον ψεκασμό δακοκτονίας συνεχίζεται και φέτος με την επανάληψη των ίδιων επεισοδίων, με διαφορετικούς όμως πρωταγωνιστές. Αβεβαιότητα για το αν θα προλάβουν να γίνουν οι ψεκασμοί πριν «φουντώσει» ο δάκος. Αγωνία για το αν βρεθούν παντού εργολάβοι και αν προσληφθούν έγκαιρα επόπτες. Αγώνας για να φτάσουν τα λεφτά, αλλά και για να εξασφαλιστούν έξτρα πιστώσεις για έναν επιπλέον ψεκασμό. 

Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο, με την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο να κρέμεται από μια κλωστή. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, δηλαδή έχει καύσωνα όπως τώρα, δεν θα έχουμε δάκο, αν ρίξει τίποτα βροχές μέσα στον Αύγουστο …τρέξτε να μαζέψετε τις ελιές από τον Οκτώβριο μπας και προλάβετε δάκο, γλοιοσπόριο και λοιπές μυκητολογικές προσβολές. 

Η δακοκτονία πάει δηλαδή καλά μόνο αν οι καιρικές συνθήκες είναι …ομαλές, αν κάτι κινηθεί εκτός του συνηθισμένου θα έχουν τηρηθεί μεν οι διαδικασίες αλλά θα έχει χαθεί η ελαιοπαραγωγή.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο τρόπος καταπολέμησης του δάκου. Η διαδικασία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει αποκεντρωθεί και να έχει περάσει σε επίπεδο δήμου και στα χέρια των ίδιων των παραγωγών μέσα από τοπικές συνεργασίες. Τα χρήματα που δίνονται είναι αρκετά και θα έπρεπε να υπάρχει μία συνολική κάλυψη των ελαιοδέντρων της περιοχής. 

Το καταπληκτικό είναι ότι ενώ όλοι συμφωνούν πως το σύστημα που εφαρμόζεται έχει προβλήματα, κανένας δεν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αλλαγή του και το μόνο αίτημα είναι η αύξηση της χρηματοδότησης. Έχει αποδειχθεί όμως ότι όσα λεφτά κι αν ρίξεις σε ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο δεν πρόκειται να γεμίσει.

Οι «βαριές» διαδικασίες του δημόσιου τομέα, ο οποίος ως γνωστόν δεν …στρίβει εύκολα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους αστάθμητους παράγοντες των νέων κλιματολογικών συνθηκών. Η δακοκτονία πρέπει να περάσει από την …κατόπιν ενεργειών μου αύξηση της χρηματοδότησης στην εποχή των νέων τεχνολογιών και των ευέλικτων διαδικασιών μέσα από ομάδες παραγωγών και τοπικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο δήμου και δημοτικής ενότητας. 

Ο καύσωνας φέτος θα σώσει μάλλον την παρτίδα, δεν ξέρουμε αν θα συμβεί το ίδιο και του χρόνου, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται κάθε χρόνο το ίδιο παιχνίδι με την αγωνία των ελαιοπαραγωγών.


Γράφτηκε από τον Γιώργο Παναγόπουλο
panagopg@gmail.com


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια