«Κάηκαν» απ’ τη ζέστη πεπόνια & καρπούζια - Χαλαζόπληκτοι αμπελώνες από την «υπερκυτταρική καταιγίδα»

«Κάηκαν» απ’ τη ζέστη πεπόνια και καρπούζια στα Σέλλανα -Χαλαζόπληκτοι αμπελώνες σε Παλιούρι-Δαφνοσπηλιά Δεν έχουν τελειωμό αυτή τη χρονιά ...


«Κάηκαν» απ’ τη ζέστη πεπόνια και καρπούζια στα Σέλλανα -Χαλαζόπληκτοι αμπελώνες σε Παλιούρι-Δαφνοσπηλιά


Δεν έχουν τελειωμό αυτή τη χρονιά τα βάσανα για τους καλλιεργητές του Νομού Καρδίτσας οι οποίοι βρέθηκαν μέχρι τώρα πολλές φορές στο επίκεντρο καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων.Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή έδειξε «τα δόντια της» ακόμη μία φορά στις 20 Ιουνίου με την περιβόητη «υπερκυτταρική καταιγίδα».


Η σφοδρή χαλαζόπτωση εκείνης της ημέρας έδωσε κυριολεκτικά τη «χαριστική» βολή στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στον τόπο μας.Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και τα σταφύλια.


Η λεγόμενη αμπελοοινική ζώνη Μοσχάτου – Μεσενικόλα, αν και από τον Ανοιξιάτικο παγετό είχε δεχθεί «χτυπήματα», ευτυχώς γλύτωσε τα καλοκαιρινά... χειρότερα, αλλά όμως δεν συνέβη το ίδιο με τους αμπελουργούς του Παλιουρίου και μέρους της Δαφνοσπηλιάς!


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου του Δήμου Καρδίτσας κ. Η. Λαγός, στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν γύρω στα 100 στρέμματα που καταστράφηκαν εντελώς και άλλα 200 στρέμματα περίπου δέχθηκαν σημαντικά πλήγματα.


Αυτά τα αμπέλια ήταν πολύ καλά – πρόσθεσε – αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο έδιναν παραγωγή μέχρι και 2,5 τόνους σταφυλιών. Πόσα από αυτά θα καλλιεργηθούν ξανά του χρόνου κανείς δεν ξέρει, καθώς οι ειδικοί είπαν πως ένα αμπέλι που χτυπήθηκε πολύ άσχημα από χαλάζι χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια για να ανακτήσει την αρχική παραγωγικότητά του.


Το χαλάζι «χτύπησε» βέβαια και στη Δαφνοσπηλιά και συγκεκριμένα κάποια αμπέλια που βρίσκονταν προς την πλευρά του γειτονικού Παλιουρίου – πρόσθεσε ο πρόεδρος κ. Κώστας Καρακώστας - αλλά οι ζημιές είναι μικρές. Να σημειώσουμε ότι στο αγρόκτημα Δαφνοσπηλιάς οι αμπελοκαλλιέργειες εκτείνονται σε 1200 στρέμματα.


Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μέχρι και το Σαββατοκύριακο ο Νομός Καρδίτσας «ψηνόταν» καθημερινά στους 39 – 42 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να απειλούνται με καταστροφή τα πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες πεπόνια και καρπούζια στο αγρόκτημα Σελλάνων του Δήμου Παλαμά.


Μιλάμε για εκατοντάδες στρέμματα, υπογράμμισε o αντιδήμαρχος Παλαμά κ. Απόστολος Μοσχόπουλος, καλλιεργητής ο ίδιος και κάτοικος Προαστίου.


«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι με την αφόρητη ζέστη, δεν προλαβαίναμε να φορτώσουμε στα φορτηγά τα πεπόνια και τα καρπούζια από τα χωράφια. Μόλις τα κόβεις από το φυτό, λόγω του καύσωνα «μαυρίζουν» η αποχρωματίζονται σε διάφορα σημεία και η ποιότητά τους υποβαθμίζεται σημαντικά, εάν φυσικά το προϊόν δεν «καεί» εντελώς επί τόπου».


Να σημειωθεί ότι από χθες Δευτέρα 6 Ιουλίου ο Δήμος Παλαμά ξεκίνησε τη διαδικασία δηλώσεων πληγέντων αγροτών από τον καύσωνα.

(Του ανταποκριτή μας Φ. Καραγιάννη)

eleftheria.gr
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια