Καταπόνηση για τις ελιές από τις υψηλές θερμοκρασίες - Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να μην υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες

Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να μην υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες Ο ερευνητής του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του “Ινστιτούτου Ε...


Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να μην υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες
Ο ερευνητής του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών – ΕΛΓΟ Δήμητρα” και κατεξοχήν αρμόδιος για θέματα που αφορούν την ελιά κ. Γιώργος Κουμπούρης ερωτηθείς από τα “Χ.Ν.” για τις συνέπειες του καύσωνα για τους ελαιώνες που ποτίζονται σημειώνει ότι:

 «Η πολύ ευαίσθητη διαδικασία της ανθοφορίας έχεις ολοκληρωθεί καθώς συνήθως γίνεται από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου για τις όψιμες ορεινές περιοχές. […] Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση παρατηρείται μια καρπόπτωση που είναι φυσιολογική, αφού το δέντρο “διώχνει” τους καρπούς που θεωρεί ότι είναι παραπάνω από αυτούς που μπορεί να κρατήσει. Με τις αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών είναι πιθανό να ενισχυθεί αυτή η καρπόπτωση».

Για τους ξηρικούς ελαιώνες ο κ. Κουμπούρης υπογραμμίζει πως επειδή και την άνοιξη δεν είχαμε πολλές «υπάρχει ο κίνδυνος τα δέντρα να καταπονηθούν ακόμα περισσότερο καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει να διψάνε! Αν προχωρήσει το καλοκαίρι και έχουμε εξαντλημένα δέντρα ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η καρπόπτωση.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι συμβουλές που δίνει ο ειδικός στην ελαιοκομία ερευνητής είναι βασικά δύο:

• ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΤΙΣΜΑ: Παλαιότερα είχαμε το θέμα της υπερ-άρδευσης τώρα μπορώ να πω ότι οι παραγωγοί ποτίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο για λόγους οικονομίας. Η σπατάλη νερού γίνεται κυρίως από τις απώλειες στο δίκτυο. Για αυτό και ο παραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τα δελτία άρδευσης που βγάζει το Ινστιτούτο και να να φροντίζει να είναι πιο συστηματικός στο πότισμα του. Δεν είναι ότι καλύτερο για τα φυτά να ποτίζονται δύο φορές όλο το καλοκαίρι με μεγάλες ποσότητες νερού. Χρειάζονται μικρότερες δόσεις νερού και πιο τακτικά.

• ΚΛΑΔΕΜΑ: Για τους ξηρικούς ελαιώνες που δυσκολεύονται περισσότερο στην Πελοπόννησο εφαρμόζεται μια τακτική που δεν έχουν συνηθίσει οι Κρητικοί παραγωγοί, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτή είναι το θερινό κλάδεμα δηλ. Όταν ο παραγωγός δει ότι τα δέντρα του “ζορίζονται” μπορεί να κάνει ένα ελαφρύ καθάρισμα και να ενισχύσει τα δέντρα του. Και βέβαια ειδικά στους ξηρικούς ελαιώνες είναι καλό να έχουμε καθαρίσει τα ζιζάνια που απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του νερού.

Πάντως οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν και κάτι θετικό, μειώνουν την προσβολή του δάκου κάτι που επισημαίνουν και οι πιο αρμόδιοι εντομολόγοι.

Σχόλια