Ανήσυχοι οι Έλληνες αμπελουργοί & οινοποιοί - Ανεπαρκές το κονδύλι για απόσταξη οίνου

Ανεπαρκές το κονδύλι για απόσταξη οίνου-Ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Αμπέλου - Οίνου. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι πλέον οι Έλληνες αμπελουργ...


Ανεπαρκές το κονδύλι για απόσταξη οίνου-Ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Αμπέλου - Οίνου. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι πλέον οι Έλληνες αμπελουργοί και οινοποιοί, καθώς τα πενιχρά κονδύλια της απόσταξης κρίσης, κι αυτά «εκ των ενόντων», αφού το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από τους πόρους των προγραμμάτων προβολής που θυσιάστηκαν, υπολείπονται κατά πολύ των απαιτουμένων για την κάλυψη των αναγκών του κλάδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), «με δεδομένη μάλιστα την αρνητική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο από την πανδημία, την έλλειψη χρηματοδότησης και τις στρεβλώσεις από τον ΕΦΚ που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία εκτόνωσης του προβλήματος των πλεονασμάτων και απορρόφησης της φετινής παραγωγής, κι όλα αυτά λίγο πριν ξεκινήσει ο τρύγος. 

Ήδη, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οίνου κ. Γιάννης Βογιατζής με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς, και η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 20 εκατ. ευρώ ώστε το μέτρο της απόσταξης να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να μπορέσει ο οινικός κλάδος να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. 

Υπενθυμίζει επίσης, προς επίρρωση των θέσεων του κλάδου ότι τα 9 εκατ. ευρώ της φετινής απόσταξης δεν επαρκούν, ότι πέρυσι η οινική αγορά κατάφερε να λειτουργήσει σχετικά ομαλά επειδή το αντίστοιχο κονδύλι που είχε διατεθεί ήταν 25 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν κονδύλια και από Εθνικούς πόρους, αυτό έως στιγμής δεν συνέβη και τελικά τα χρήματα της απόσταξης προέρχονται αποκλειστικά από τον φάκελο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα (Ευρωπαϊκή και Εθνική συμμετοχή) και κυρίως από τα προγράμματα της προώθησης και της ενημέρωσης, των οποίων οι δικαιούχοι παραιτήθηκαν. 

Μεταξύ αυτών και η ΕΔΟΑΟ, που προτάσσοντας την ανάγκη επιβίωσης του κλάδου αποφάσισε να παραιτηθεί των δύο εγκεκριμένων προγραμμάτων της, ένα για την προβολή και προώθηση των οίνων σε τρίτες χώρες και ένα πληροφόρησης στα κράτη - μέλη».Σχόλια