Ομαλά εξελίσσεται η αρδευτική περίοδος στο Νομό Καρδίτσας λόγω εξοικονόμησης νερού

Με ομαλότητα εξελίσσεται η αρδευτική περίοδος στο Νομό Καρδίτσας, ενώ έχει γίνει και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας υδάτων σε ό,τι αφορά ...


Με ομαλότητα εξελίσσεται η αρδευτική περίοδος στο Νομό Καρδίτσας, ενώ έχει γίνει και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας υδάτων σε ό,τι αφορά τις παροχετεύσεις από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος δήλωσε ότι φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο εξοικονομήθηκαν ήδη 8 εκατ. κ.μ. αφού το καλοκαίρι του 2020 τέτοια εποχή, η παροχέτευση υδάτων είχε ξεπεράσει τα 34 εκατ. κ.μ. ενώ σήμερα και μέχρι 30/6 παροχετεύτηκαν απ’ τη Λίμνη 26,2 εκατ. κ.κ..

Ο ίδιος τόνισε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του ο Ιούνιος είχε αρκετές βροχοπτώσεις, (με θλιβερή εξαίρεση την καταστροφική χαλαζόπτωση στις 20/6) και δεν χρειάστηκε να «τρέξει» νερό για πότισμα στο αρδευτικό δίκτυο για πολλές ημέρες.

Παράλληλα, μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», εκτελέστηκαν πολλά έργα καθαρισμού βασικών ποταμών και καναλιών στην περιοχή μας, γεγονός που συνέβαλλε καθοριστικά στην γρήγορη, χωρίς μεγάλες απώλειες, ροή του νερού προς όλες τις καλλιέργειες, ακόμη και στα καταληκτικά σημεία του αρδευτικού δικτύου.

Βέβαια, όπως παραδέχθηκε ο κ. Νούσιος, η σφοδρή χαλαζόπτωση της 20ής Ιουνίου, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε σε πάνω από 70.000 στρέμματα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης διαθέσιμου αρδευτικού ύδατος και κατά συνέπεια των αναγκών κατανάλωσής του.

Ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή η καθημερινή παροχέτευση στο δίκτυο είναι σταθερή στο 1,2 εκατ. κ.μ. και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και την Παρασκευή 9 Ιουλίου εάν δεν αλλάξει ο καιρός.

Από κει και πέρα, ανάλογα τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν, θα αποφασιστούν οι νέες ποσότητες που θα παροχετευτούν. Εφόσον συνεχιστούν η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, η παροχέτευση θα αυξηθεί μέχρι το 1,9 εκατ. κ.μ. στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου. Εξάλλου, όπου να ‘ναι θα ζητήσουν νερό για τις καλλιέργειές τους και οι Λαρισαίοι.Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια