Το ΑΚΚΕΛ για 3η φορά ζητάει από το ΥπΑΑΤ deminimis για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών & της ξηρασίας από την κλιματική αλλαγή

Το ΑΚΚΕΛ για τρίτη φορά ζητάει από το ΥΠΑΑΤ deminimis για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών καθώς και της ξηρασίας από ...


Το ΑΚΚΕΛ για τρίτη φορά ζητάει από το ΥΠΑΑΤ deminimis για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών καθώς και της ξηρασίας από την κλιματική αλλαγή.

Κύριε υπουργέ
Επανερχόμαστε με τρίτη συνεχόμενη επιστολή μας να θίξουμε το θέμα των ακριβών ζωοτροφών αλλά και το θέμα της κλιματικής αλλαγής που ταλανίζουν την Ελληνική κτηνοτροφία, φυσικά δεν μπορείτε να ισχυριστείτε πως δεν το ξέρατε αφού σας είχαμε ενημερώσει από τις πρώτες μέρες που αναλάβατε καθήκοντα ΥΠΠΑΤ, όπως και τον προκάτοχο σας κο Μάκη Βορίδη.

Στο διάστημα των 5 μηνών που πέρασε η κατάσταση έγινε ακόμη ποιο τραγική αφού το ράλι των τιμών δεν έχει σταματημό. Πάνω από 40% αύξηση του κόστους παραγωγής που καμία μα καμία αύξηση της τιμής στο γάλα δεν μπορεί να υπερκεράσει. Η κλιματική αλλαγή και η συνεχόμενη ξηρασία - καύσωνας ξέραναν τους λειμώνες και ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους να ταίζουν σε εποχές που η συντήρηση των ζώων ήταν αποκλειστικά από την βόσκηση, αυξάνοντας δραματικά το κόστος παραγωγής. Επίσης υπάρχει μεγάλη απώλεια στη γαλακτοπαραγωγή. Κύριε υπουργέ η λύση των deminimis είναι μια κάποια λύση, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές σε μηδενικά επίπεδα. Επίσης ως ΑΚΚΕΛ σας είχαμε προτείνει την στοχευμένη επιδότηση κτηνοτροφικών λειμώνων, αλλά και για αυτή την πολύ σοβαρή πρόταση μας θα επανέλθουμε με εκτενέστερη ανάλυση του σχεδίου.

Κύριε υπουργέ έστω και την ύστατη αυτή στιγμή σας καλούμε να σταθείτε στο πλευρό των κτηνοτρόφων και να ενισχύσετε τον κλάδο πριν ξαναδούμε εκατοντάδες κοπάδια να οδηγούνται στα σφαγεία και κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα γιατί η κτηνοτροφία καθίσταται ασύμφορη.

Για υπενθύμιση ξαναστέλνω τις προηγούμενες δύο επιστολές για το ίδιο θέμα.

ΠΡΟΣ: Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη
minister-mailbox@hq.minagric.gr
ΣΧΕΤ.: De minimis αποζημιώσεις λόγω τιμών ζωοτροφών και μη καταβληθέντων βοηθημάτων για κορονοϊό

Κύριε Υπουργέ,

Το ΑΚΚΕΛ ζητάει de minimis στους κτηνοτρόφους για την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών αλλά και για την αποκατάσταση του εμπαιγμού του φιλοδωρήματος που ήταν το βοήθημα των 3,90 ευρώ για τον κορονοϊό.

Τα κόστη παραγωγής των κτηνοτρόφων έχουν αυξηθεί αρχικά λόγω ζημιάς από τον «Ιανό» σε σιτηρά και τριφύλλι, αφού δεν θα σπαρούν μετά από τις ζημιές. Με την σόγια η κατάσταση είναι ανάλογη, όπως και με τα σιτηρά στα Βαλκάνια που η παραγωγή φέτος υπήρξε μικρή λόγω ξηρασίας και όλα αυτά μετά από το lockdown του Μαρτίου και επιπλέον μετά από το τρέχον lockdown. Στην κτηνοτροφία διαπιστώθηκε αύξηση πάνω 10% στις πρώτες ύλες και γενικά όλες οι ζωοτροφές έχουν υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση από το Υπουργείο για ενίσχυση των κτηνοτρόφων με de minimis, αλλά και με πρόσθετο βοήθημα διότι τα 3,90 ευρώ, όπως το ΑΚΚΕΛ και όλοι οι κτηνοτρόφοι τονίσαμε, είναι περισσότερο φιλοδώρημα, παρά ενίσχυση.

2η επιστολή μόλις αναλάβατε καθήκοντα ΥΠΠΑΤ

Κύριε Υπουργέ,
Αρχικά, ως πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) επιθυμώ να σας συγχαρώ για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας. Ελπίζω να υπάρξει συνεργασία μαζί σας διότι με τον προκάτοχό σας είχαμε χάσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με το ΥΠΑΑΤ, εν αντιθέσει είχαμε άριστες σχέσεις με φίλο Στ. Αραχωβίτη. Αν ψάξετε το αρχείο επικοινωνίας μας θα δείτε πως όλα αυτά τα χρόνια το ΑΚΚΕΛ “βομβάρδιζε” συνεχώς το υπουργείο σας με ρεαλιστικές και σοβαρές προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο, θεωρώ βέβαιο πως μερικές μόνο από αυτές να είχαν υλοποιηθεί θα είχε βελτιωθεί κατά πολύ το βιοτικό επίπεδο του αγροτικού κόσμου.

Ελπίζω ότι μια εθιμοτυπική συνάντηση θα σάς λύσει αρκετές απορίες και να συνεργαστούμε για το καλό του πρωτογενούς μας τομέα και της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας.

Κύριε υπουργέ, στις 25 Νοεμβρίου το ΑΚΚΕΛ έστειλε επιστολή προς τον προκάτοχο σας Μάκη Βορίδη και τον ενημέρωνε για την δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι Έλληνες κτηνοτρόφοι λόγω αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, τότε 10-15% , σήμερα σε πολλά προϊόντα άνω του 30% . Επιμένουμε στην πρόταση μας να δοθούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (deminimis) της τάξης των 30€ ώστε να καλυφθεί το 1/3 της ζημιάς, το κόστος εκτροφής μιας προβατίνας είναι στα 300€ ανά έτος, οι τεχνοκράτες του ΥΠΑΑΤ μπορούν να σας πληροφορήσουν για το κόστος όλων των παραγωγικών ζώων.

Να σας πληροφορήσω πως στην γειτονική μας Βουλγαρία η φίλη μου υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Ντεσισλάβα Τάνεβα (το ΑΚΚΕΛ έχει αδερφοποίηση με τα δύο αγροτικά κόμματα της Βουλγαρίας) έδωσε πέρυσι δύο φορές deminimis στους κτηνοτρόφους λόγω ξηρασίας και αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και μια φορά ενίσχυση λόγω κορονοϊού,στο σύνολο οι Βούλγαροι έλαβαν 15€, ενώ οι Έλληνες συνάδελφοι μόλις 3,90€ και αυτό μόνο οι μισοί. Η Βουλγάρα υπουργός ανακοίνωσε deminimis 7,5€ για το 2021 και ξεσηκώθηκαν όλα τα συνδικάτα των κτηνοτρόφων ζητώντας 15€.

Δεν νοείται κύριε υπουργέ οι Έλληνες παραγωγοί πάντα να είναι ουραγοί και να βρίσκονται στο χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σάς παραθέτω την επιστολή μας στις 25 Νοεμβρίου καθώς και την ανάρτηση για τα deminimis της Βουλγάρας υπουργού και ευελπιστώ σε συνάντησή μας σύντομα και σε εποικοδομητική συνεργασία.

Σχόλια