Με τις ζωοτροφές στα ύψη, παραγωγή γάλακτος δεν μπορεί να υπάρξει...

Την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, εκφράζει μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλ...


Την ανησυχία του για την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, εκφράζει μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, επισημαίνοντας ότι «αν συνεχιστεί αυτό το ράλι των τιμών στις τιμές των δημητριακών, τότε δύσκολα οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να ταΐσουν τα ζωντανά τους και να παράξουν γάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή της φέτας και το πλήγμα που θα υποστεί η εθνική οικονομία».


 Σύμφωνα με τον κ. Γκουρομπίνο «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στα χέρια του πάρα πολλές προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αυξημένων τιμών των ζωοτροφών και πρέπει να δράσει άμεσα». Προσθέτει δε, ένα ακόμα πρόβλημα που εντείνει την ανησυχία των κτηνοτρόφων σχετικά με την προμήθεια των ζωοτροφών κι αυτό είναι οι συνεχείς επιθέσεις των αγριόχοιρων στα καλαμπόκια. 

«Η ζημιά είναι μεγάλη, η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το κριθάρι, το σιτάρι και το καλαμπόκι θα το αγοράσουμε ακριβά. Κάτι πρέπει να γίνει με την ανεξέλεγκτη δράση των αγριόχοιρων».

Με την ευκαιρία, ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι θεωρεί ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης πρέπει να εξασφαλίσουν κανόνες υγιούς λειτουργίας της αγοράς, ώστε τόσο το αιγοπρόβειο γάλα, όσο και η φέτα, να πάρουν την αξία και τη θέση που αρμόζει στην εγχώρια και διεθνή αγορά». 

Σχετικά με το νέο περιστατικό κρούσματος νοθείας που εντοπίστηκε στο εξωτερικό με τη φέτα, ο κ. Γκουρομπίνος αναφέρει ότι «οι τιμωρίες που επιβάλλονται στους παραβάτες πρέπει να είναι αυστηρές, προς παραδειγματισμό». Σχετικά με το αν η πρώτη τιμωρία που «έπεσε» από την Πολιτεία για τη νοθεία της φέτας στη Γερμανία ήταν χαλαρή και η εξέλιξη ευνόησε την ασυδοσία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας απάντησε ότι «είναι στο χέρι της Κυβέρνησης να αποδείξει το αντίθετο».

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων στέλνει κι ένα μήνυμα προς όλους τους συναδέλφους του, αναφορικά με τη σχέση τους με τους τυροκόμους: 

Θα πρέπει να σταματήσει η δέσμευσή τους σχετικά με την προμήθεια ζωοτροφών, εμβολίων, φαρμάκων από τα τυροκομεία, διότι στη συνέχεια ο κτηνοτρόφος είναι όμηρος των διαθέσεων των τυροκόμων, ουσιαστικά υπάλληλός τους. Ας προτιμάμε τους μικρούς, έντιμους τυροκόμους, με τους οποίους υπάρχει προσωπική σχέση, γιατί έχει αποδειχθεί ότι ορισμένοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, μας αντιμετωπίζουν ως ένα απλό πλήκτρο του υπολογιστή τους και όχι ως ισότιμους συνεργάτες».

Γ. Ρούστας


Σχόλια