Όχι νέες φυτεύσεις τις μέρες του καύσωνα

«Όπως φαίνεται, από εδώ και πέρα έτσι θα είναι τα πράγματα με τη ζέστη, γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε καλλιεργητικές μεθόδους» σημείωσε ο ...


«Όπως φαίνεται, από εδώ και πέρα έτσι θα είναι τα πράγματα με τη ζέστη, γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε καλλιεργητικές μεθόδους» σημείωσε ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην eforigi.gr και δίνοντας οδηγίες προς καλλιεργητές. «Τέτοιες συνθήκες ζέστης είχαμε να δούμε από το ΄88-΄98».

Κηπευτικά

Αναφερόμενος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, κάλεσε τους παραγωγούς να μην κάνουν νέες φυτεύσεις αυτές τις μέρες του καύσωνα, που η θερμοκρασία αυξάνεται ακόμη περισσότερο στα θερμοκήπια, κάτω από το πλαστικό. Επίσης, όπου είναι δυνατόν να γίνει σκίαση των θερμοκηπίων και τα φυτά να ποτίζονται δύο φορές την ημέρα αλλά με μικρότερη ποσότητα νερού. 
Σημειώνεται ότι Ιούλιο-Αύγουστο στα θερμοκήπια της Τριφυλίας γίνονται οι νέες φυτεύσεις τομάτας και αγγουριού.

Οι υπαίθριες καλλιέργειες επίσης χρειάζεται να προστατευτούν με δίχτυα σκίασης, να γίνουν ψεκασμοί με ορυκτά, όπως π.χ. καολίνη, ισορροπημένη άρδευση και λίπανση.

Ελιές και αμπέλια

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τις ελιές και τα αμπέλια. «Έχει να βρέξει από την 1η Μάρτη. Πέντε μήνες χωρίς νερό, η καταπόνηση των ελαιόδεντρων είναι πολύ μεγάλη και η καρπόδεση μειωμένη. Χρειάζεται λελογισμένη άρδευση όπου υπάρχει δυνατότητα, επίσης ψεκασμοί με ορυκτά και αφαίρεση βλάστησης για ανακούφιση».

Για τα αμπέλια, ξερική καλλιέργεια, σε αυτή τη φάση ο κ. Παρασκευόπουλος προτείνει να αφεθεί η βλάστηση για να προστατεύσει τους καρπούς. Επίσης, όσοι παραγωγοί διαθέτουν δίχτυα σκίασης (καθώς η αγορά τους έχει ένα κόστος) να τα τοποθετήσουν.

eforigi.com.gr

Σχόλια