Βρετανία: Σοβαρή ασθένεια που συνδέεται με ζωοτροφή έχει προσβάλλει χιλιάδες γάτες

Χιλιάδες γάτες έχουν αρρωστήσει ή πεθάνει από μια σπάνια ασθένεια του αίματος που συνδέεται με μάρκες ζωοτροφών υψηλής ποιότητας. Τουλάχιστο...


Χιλιάδες γάτες έχουν αρρωστήσει ή πεθάνει από μια σπάνια ασθένεια του αίματος που συνδέεται με μάρκες ζωοτροφών υψηλής ποιότητας.

Τουλάχιστον 330 γάτες έχουν πεθάνει, σύμφωνα με στοιχεία του Βασιλικoύ Κτηνιατρικού Κολλεγίου (Royal Veterinary College), ωστόσο ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, αναφέρει η Daily Mail. Σύμφωνα με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων αυτών, οι κτηνίατροι εκτιμούν ότι πολλά περιστατικά ίσως να έχουν μείνει αδήλωτα.

Κοινός παράγοντας φαίνεται να είναι η ζωοτροφή. Ο εποπτικός οργανισμός τροφίμων ανακοίνωσε την ανάκληση μεγάλου αριθμού υποαλλεργικών ξηρών τροφών για γάτες που παρασκευάζονται από την εταιρεία Fold Hill Foods.

Η ανάκληση ανακοινώθηκε στις 17 Ιουνίου και αφορά αρκετές κορυφαίες μάρκες ξηρών τροφών της Applaws, καθώς και άλλες που ανήκουν στις εταιρείες Pets at Home και Sainsbury’s.

Ωστόσο, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί έκτοτε και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί ιδιοκτήτες γατών δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις τροφές, οι οποίες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Εκτός από την οδύνη τους, οι ιδιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που πρέπει να πληρώσουν και τα οποία ξεπερνούν τις 9.000 λίρες. Η Μισέλ Βίκτορ, η οποία ηγείται μιας ομαδικής νομικής αγωγής από το δικηγορικο γραφειο Leigh Day, δήλωσε: «Πιστεύουμε τώρα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν χιλιάδες θύματα. Αν κοιτάξετε τον αριθμό των ιδιοκτητών γατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κλίμακα αυτού του φαινομένου θα μπορούσε να είναι πράγματι πολύ μεγάλη».

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πολλές περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί εκ των υστέρων από κτηνιάτρους. Αυτό σημαίνει ότι πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην έχουν αναφερθεί. Είναι πιθανό πολλές γάτες να έχουν πεθάνει και οι ιδιοκτήτες τους να μην γνωρίζουν την πραγματική αιτία.

«Προς το παρόν, τα προϊόντα Fold Hill Food φαίνεται να είναι εκείνα στα οποία μπορεί να παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, αλλά δεν υπάρχουν διακριτές, συγκεκριμένες αποδείξεις σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Η Βίκτορ είπε επίσης ότι οι περισσότερες γάτες «δεν μπορούν να θεραπευτούν» και ότι το ζήτημα «θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια εμπιστοσύνης στην τροφική αλυσίδα για τις τροφές κατοικίδιων ζώων». Πρόσθεσε δε, ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχασε τα κατοικίδια ζώα του. Είναι μέρος της οικογένειάς τους και πονάνε πραγματικά».

Το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο έχει αναγνωρίσει 528 περιπτώσεις, με καταγεγραμμένο ποσοστό θανάτου 63,5%, που αντιστοιχεί σε 335 ζώα.

Η ασθένεια που προσβάλλει τις γάτες ονομάζεται πανκυτταροπενία των αιλουροειδών και έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία μείωση της συγκέντρωσης των κυττάρων του αίματος, με αποτέλεσμα οι γάτες να κινδυνεύουν από μόλυνση και αιμορραγία. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν λήθαργο και απώλεια όρεξης, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ξαφνική αιμορραγία από το στόμα ή μώλωπες.

«Οι έρευνες δεν υποδεικνύουν σύνδεση με κοινές μολυσματικές ασθένειες των αιλουροειδών, κοινές τοξίνες ή ελλείψεις/εξαρτήσεις σε βιταμίνες ή μέταλλα. Εξακολουθούμε να συλλέγουμε δεδομένα από κτηνιάτρους, καθώς και να εξετάζουμε δείγματα τροφίμων», δήλωσε το κολλέγιο.

Ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) δήλωσε ότι στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε παρτίδες της συγκεκριμένης ζωοτροφής, εντοπίστηκαν μυκοτοξίνες, οι οποίες παράγονται από ορισμένους τύπους μούχλας. «Οι μυκοτοξίνες βρίσκονται ευρέως σε ορισμένα είδη ζωοτροφών και τροφίμων και δεν υποδηλώνουν, από μόνες τους, ότι αποτελούν την αιτία της πανκυτταροπενίας των αιλουροειδών».

Ο οργανισμός σύστησε στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να ελέγξουν τις ξηρές τροφές που χρησιμοποιούν και να επιστρέψουν προϊόντα από ύποπτες παρτίδες.

«Διερευνούμε μια πιθανή σχέση μεταξύ συγκεκριμένων προϊόντων γατοτροφών και της πανκυτταροπενίας των αιλουροειδών. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι παρουσιάζουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Στις 15 Ιουνίου προβήκαμε σε εθελοντική και προληπτική ανάκληση επιλεγμένων γατοτροφών από τα καταστήματα AVA, Sainsbury’s και Applaws», δήλωσε η Fold Hill Foods.

«Η υποβοήθηση της έρευνας του οργανισμού τυποποίησης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την επιχείρηση και διεξάγονται διάφορες δοκιμές σε δείγματα τροφίμων και συστατικών από ανεξάρτητα εργαστήρια. Δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη σύνδεση σε αυτό το στάδιο μεταξύ των προϊόντων διατροφής για γάτες και της πανκυτταροπενίας των αιλουροειδών. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως τόσο με τον FSA όσο και με το βασιλικό κολλέγιο».

«Θα θέλαμε να καθησυχάσουμε τους ιδιοκτήτες γατών ότι διεξάγεται ενδελεχής έρευνα», δήλωσε ο Μάικλ Μπέλινγκαμ της Ένωσης Κατασκευαστών Τροφίμων για κατοικίδια ζώα.

 

 Daily Mail

 

ertnews.gr

Σχόλια