Παρέμβαση Γιώργου Μουλκιώτη στη Βουλή για τις ζημιές οπωροκηπευτικών των παραγωγών της Βοιωτίας λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα

Παρέμβαση στη Βουλή του Βουλευτή Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ  Γιώργου Μουλκιώτη για τις ζημιές οπωροκηπευτικών των παραγωγών της Βοιωτίας ένεκα του π...Παρέμβαση στη Βουλή του Βουλευτή Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ  Γιώργου Μουλκιώτη για τις ζημιές οπωροκηπευτικών των παραγωγών της Βοιωτίας ένεκα του πρωτοφανούς καύσωνα. Ζητά άμεσες αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς καρπουζιού, πεπονιού και θερινών οπωροκηπευτικών της Βοιωτίας, λόγω της καταστροφής τους, από τον πρωτοφανή καύσωνα. Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητείται η μέριμνα της Πολιτείας με την άμεση καταβολή αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς καρπουζιού, πεπονιού και θερινών οπωροκηπευτικών της Βοιωτίας, λόγω της καταστροφής τους, από τον πρωτοφανή καύσωνα.


  • Στην ερώτηση, επισημαίνεται, ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά ιδιαίτερα στην Π.Ε. Βοιωτίας, επικρατούν ακραίες υψηλές θερμοκρασίες. Οι τρομακτικές μεταβολές της θερμοκρασίας και των καιρικών συνθηκών που προκαλούνται ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επηρεάζουν τον πρωτογενή τομέα της Βοιωτίας και συγκεκριμένα την εν εξελίξει ευρισκόμενη συγκομιδή του καρπουζιού, πεπονιού και θερινών οπωροκηπευτικών.
  • Τονίζεται επίσης ότι οι οχλήσεις και τα αδιέξοδα των παραγωγών της περιοχής Βοιωτίας εντείνονται, ειδικά στις περιοχές των Κοινοτήτων Πλαταιών και Λεύκτρων του Δήμου Θηβαίων, καθότι υπάρχει έντονη ανησυχία αφού βλέπουν τα έτοιμα για κόψιμο και διάθεση προϊόντα πεπονιού και καρπουζιού να εμφανίζουν στίγματα «καψίματος» από τις επικρατούσες υψηλές θερμοκρασίες, που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν τα προϊόντα τους, ευρισκόμενες σε περίοδο συγκομιδής.
  • Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός πότε θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αμελλητί κατεπείγουσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ στην παραγωγή καρπουζιού, πεπονιού και θερινών οπωροκηπευτικών του νομού Βοιωτίας και ιδιαίτερα των περιοχών Λεύκτρων και Πλαταιών.
  • Επίσης, ζητείται να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων για τις προκληθείσες πρωτοφανείς ζημιές, ώστε με την νέα χρονιά οι εν λόγω παραγωγοί της Βοιωτίας να μπορέσουν να έχουν εισόδημα.
  • Τέλος, ερωτάται εάν θα προχωρήσει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Σχόλια