Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις & νομιμοποίηση τους προβλέπει νέο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ

Νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών, μέσω έκδοσης οικοδομικής άδειας και συμβολικό πρόστιμο, εγκρίσεις εγκαταστάσεων σε χορτολιβαδικές ή δα...


Νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών, μέσω έκδοσης οικοδομικής άδειας και συμβολικό πρόστιμο, εγκρίσεις εγκαταστάσεων σε χορτολιβαδικές ή δασώδεις εκτάσεις, που ανήκουν σε περιοχές όπου υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες και απλοποίηση ίδρυσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, προβλέπει νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες για σχόλια και για παρατηρήσεις. 

Το πρόβλημα των αυθαιρέτων κατασκευών σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γενικότερα του πολεοδομικού καθεστώτος λειτουργίας τους, που υπολογίζεται ότι αφορά πάνω από το 50 έως 60% των μονάδων παραγωγής έχει αναδειχθεί και εκκρεμεί η επίλυση του πάνω από δέκα χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα γίνει νομοθετική αντιμετώπιση του.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

«Με το νέο σχέδιο νόμου, ο στόχος του ΥΠΑΑΤ, είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50%-60%, καθώς και η μείωση των συντελεστών κόστους παραγωγής. Συνέπεια αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητα και η βελτίωση εν γένει του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και κατά την εφαρμογή του Ν. 4056/2012, η γραφειοκρατία και τα αυστηρά πλαίσια του νόμου που καθόριζαν μέχρι σήμερα την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όχι μόνο δε διευκόλυναν την όλη διαδικασία, αλλά αποθάρρυναν τους νέους κτηνοτρόφους και τους εν ενεργεία από κάθε προσπάθεια για νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων».

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια