Ποιοτική η φετινή παραγωγή των αμπελοκαλλιεργητών της Ροδόπης – Προβληματική η διάθεσή της

Μια από τις δύσκολες αλλά και ταυτοχρόνως από τις καλές χρονιές είναι η φετινή για τους αμπελουργούς της Ροδόπης. Μπορεί ο Μάιος να είχε πολ...


Μια από τις δύσκολες αλλά και ταυτοχρόνως από τις καλές χρονιές είναι η φετινή για τους αμπελουργούς της Ροδόπης. Μπορεί ο Μάιος να είχε πολλές βροχές και να δυσκόλεψε το ξεκίνημά τους, ωστόσο, η φροντίδα τους, η επιμονή και η σκληρή δουλειά έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, με την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα να ανταμείβει κόπους.
Ωστόσο, πονοκέφαλο και φέτος αποτελεί η διάθεση της παραγωγής για τους οινοποιούς. «Δυστυχώς έχουμε ένα πάρα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και δεν είναι μόνο φετινό» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (15-9-2021) ο κος Νίκος Παπαβασιλείου, αμπελουργός-οινοποιός από τον Ίασμο της Ροδόπης. «Υπάρχει πρόβλημα διάθεσης εδώ και αρκετά χρόνια. Λόγω της Covid το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο».

Όσον αφορά στον αριθμό των αμπελουργών, όπως είπε ο κος Παπαβασιλείου, μειώνεται λόγω του μειωμένου κέρδους. «Δεν υπάρχει συνέχεια, βλέποντας το μειωμένο κέρδος αποφεύγει ο αμπελουργός τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να έλξουν την επόμενη γενιά να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια». Σύμφωνα με τον έμπειρο αμπελουργό-οινοποιό, η Πολιτεία θα πρέπει να προσεγγίσει λίγο διαφορετικά το θέμα αν θέλει να στρέψει τους νέους προς αυτή την κατεύθυνση.


«Οι επιδοτήσεις δεν είναι πάντοτε ο σωστότερος δρόμος για να μπορέσει κάποιος νέος να ακολουθήσει ένα κλάδο, όποιος κι αν είναι αυτός. Η Πολιτεία θα πρέπει να ενημερώνει σωστά τον νέο αγρότη και να του δίνει όλα εκείνα τα εχέγγυα για να μπορεί να βγάζει το μεροκάματό του διαθέτοντας ο ίδιος το προϊόν του. Καλές οι επιδοτήσεις, αλλά έχουν τα όρια τους» είπε με νόημα, εξηγώντας ότι βγαίνουν συνεχώς νέες ποικιλίες και θα πρέπει να καθοδηγείται σωστά ο νέος που ενδιαφέρεται. Να ξέρει με τι να ασχοληθεί και με τι όχι: Επιτραπέζια σταφύλια; Οινοποιήσιμα; «Για τις καινούργιες ποικιλίες που βγαίνουν κυρίως στα επιτραπέζια χρειάζεται μια αμεσότητα, με τους όποιους γεωπόνους διαθέτει σήμερα η Γεωργική Υπηρεσία. Είναι μεγάλη η αξία της αμεσότητας» είπε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μια σημαντική απουσία, αυτή του Συνεταιρισμού. «Δυστυχώς», ανέφερε, «αν πάμε να μιλήσουμε για συνεταιρισμούς θα μας κυνηγήσουν. Δυσφημίστηκε τόσο πολύ, σαν όλα τα άλλα να λειτουργούσαν τέλεια, και αντί να διορθώσουν τις ατέλειες προτίμησαν να τα διαλύσουν όλα».
Έτσι, και φέτος εξακολουθεί να φαντάζει βουνό η διάθεση του προϊόντος για έναν παραγωγό με 40,50, 60 και 100 στρέμματα αμπέλι, που χρησιμοποιεί στην καθετοποιημένη επιχείρησή του τα τριάντα. «Τα άλλα 70 τι θα τα κάνει; Πώς θα τα διαθέσει;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας «στην περιοχή μας ευτυχώς η ποτοποιία καλύπτει κάπως τις ανάγκες των αμπελοκαλλιεργητών, αν υπήρχε ένας συνεταιρισμός θα έμπαινε σε άλλη βάση η όλη υπόθεση και θα υπήρχε ένα καλύτερο μέλλον».


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια