Απώλειες στις εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού κατά 10,7%

Μείωση κατά 10,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, φτάνοντας τους 43.147 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργεί...


Μείωση κατά 10,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, φτάνοντας τους 43.147 τόνους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas. 

Όπως σχολιάζει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο του για τις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών, η απώλεια που παρατηρείται στα επιτραπέζια σταφύλια οφείλεται «τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών, εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και συγκυριακά στη φετινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) σε κάποιες περιοχές». 

Στο μεταξύ την προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών για εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας «Χέυγουορντ» των ακτινιδίων, που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, εφιστά με δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γ. Πολυχρονάκης. 

Οι έλεγχοι, όπως τονίζει, πρέπει να γίνουν στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.ά.) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από τη μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης, που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια