Περιφέρεια Θεσσαλίας:Αρδευτικά δίκτυα σε μήκος 26 χιλιομέτρων στην Κάρλα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ

  Επεκτείνονται κατά 26 χιλιόμετρα τα αρδευτικά δίκτυα της λίμνης Κάρλα με νέο έργο συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ, που χρη...

 

Επεκτείνονται κατά 26 χιλιόμετρα τα αρδευτικά δίκτυα της λίμνης Κάρλα με νέο έργο συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι διαδικασίες δημοπράτησης ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναδείχτηκε ανάδοχος. 

Το έργο εξυπηρετεί τις αρδευτικές ανάγκες επιπλέον 26.000 στρεμμάτων καλλιεργειών στις περιοχές του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου και περιλαμβάνει επίσης έργα αποχέτευσης -αποστράγγισης συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων και έργα αγροτικής οδοποιίας σε συνολικό μήκος άνω των 76 χιλιομέτρων.

«Το εμβληματικό και πολυβραβευμένο έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλα είναι ένα μοναδικό επίτευγμα που έφερε ξανά ζωή και ανάπτυξη στην περιοχή αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, τη διαχείριση του νερού, το περιβάλλον, την πανίδα, το μικροκλίμα, τον τουρισμό» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 «Σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζουμε τα έργα και προχωράμε στην επέκταση του αρδευτικού δικτύου της λίμνης, ώστε τα οφέλη της Κάρλας να διαχυθούν σε ακόμα περισσότερους αγρότες. Δημοπρατήσαμε το έργο, αναδείχτηκε ανάδοχος και προχωράμε τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης. Στηρίζουμε το αγροτικό εισόδημα στην πράξη, αντιμετωπίζουμε το αρδευτικό πρόβλημα, στηρίζουμε την εθνική οικονομία, στηρίζουμε τη συνέχιση της ζωής και της παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο» προσθέτει ο περιφερειάρχης. 


Τα νέα έργα μεταφοράς και διανομής νερού χωροθετούνται στην πεδινή περιοχή, δυτικά της λίμνης Κάρλας, εντός του θεσσαλικού κάμπου.


Τα έργα αυτά αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού αξιοποίησης των υδάτων της λίμνης Κάρλας για άρδευση των πέριξ περιοχών. Με τη ζωογόνα μετάγγιση των νερών του Πηνειού, η λίμνη Κάρλα καταλαμβάνει πλέον 38.000 στρέμματα και έχει τη δυνατότητα να παρέχει νερό προς άρδευση που φτάνει τα 46 εκατ. κυβικά τον χρόνο και αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 55.000 στρεμμάτων γεωργικής γης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ωφέλειες του κάμπου από τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. 


Τα νέα έργα αναπτύσσονται στη Ζώνη 3, μεταξύ των αποχετευτικών τάφρων 1Τ και 2Τ νότια του ελικοδρομίου στο Στεφανοβίκειο και στο βόρειο τμήμα της Ζώνης 6, στην περιοχή μεταξύ των τάφρων 3Τ και της σιδηροδρομικής γραμμής βόρεια του οικισμού Ριζομύλου.
 

Περιλαμβάνουν:


-Αρδευτικά δίκτυα διανομής, συνολικού μήκους 25.700 μ.
-Αντλιοστάσιο διανομής στη Ζώνη 3.
-Δεξαμενή Ρυθμίσεως – Εξισώσεως για την εξυπηρέτηση της άρδευσης της Ζώνης 6, αποθηκευτικού όγκου 52.000 κ.μ. και ρυθμιστικού όγκου 5.800 κ.μ.
-Έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, συνολικού μήκους 25.000 μ. περίπου και
-Έργα αγροτικής οδοποιίας (αγροτικοί δρόμοι συνολικού μήκους 38.100 μ. και βελτίωση υφιστάμενων συνολικού μήκους 37.500 μ.).


Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των υδάτων του ταμιευτήρα Κάρλας για την άρδευση των πέριξ περιοχών συμβάλλοντας έτσι:


-στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων έλλειψης νερού και στην αύξηση της προσόδου των καλλιεργητών,
-στην ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση των νερών της λίμνης,
-στη μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της.

 πηγή:eleftheria.gr


Σχόλια